Waar kunnen we je mee helpen?
Inhoudsopgave
Afdrukken

Ctenocefalides Canis

Ctenocefalides Canis is de officiële term voor een hondenvlo. Het is een parasitaire insectensoort die zich voedt met het bloed van honden en andere zoogdieren. Omdat hondenvlooien verschillende gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken is het belangrijk dat vlooien worden behandeld en geëlimineerd.

Hoe ziet de Ctenocefalides Canis er uit?

Volwassen hondenvlooien hebben een plat lichaam dat varieert in kleur van bruin tot donkerbruin. Ze zijn klein en hebben een lengte van ongeveer 1 tot 4 millimeter. Met het blote oog zijn ze moeilijk waar te nemen.

De hondenvlo heeft een plat lichaam dat een beetje samengedrukt lijk. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk door het haar of de vacht van de hond manouvreren.

uiterlijk van Ctenocefalides Canis

De achterpoten zijn sterk ontwikkeld. Hiermee kan de vlo snel en makkelijk zich verplaatsen van de ene gastheer naar de andere. Daarnaast hebben ze ook stekelige haren die naar achteren wijzen. Dit helpt ze om houvast te krijgen tussen de haren van je hond.

Wat zijn de symptomen?

De hondenvlo is met het blote oog moeilijk te zien. Let daarom goed op onderstaande symptomen om de hondenvlo te herkennen.

  • Jeuk en overmatig krabben: De meest voorkomende symptomen zijn veel likken, krabben of bijten. Je hond krijgt jeuk vooral rond de staartbasis, de lies, de buik en ik de nek.
  • Vlooienpoep: De poep van vlooien kunnen zicht ophopen in de vacht van de hond. Het zijn zwarte stipjes met poep die je kunt vinden in de vacht of op de huid. Met een vlooienkam kun je deze vinden.
  • Huidirritatie en roodheid: De aanwezige vlooien kunnen bijten en dit kan leiden tot huidirritatie en ontstekingen in de huid. De beten worden zichtbaar door roodheid, bultjes of wondjes op de huid van je hond.
  • Haaruitval en huidinfecties: Een vlooienplaag kan leiden tot haaruitval en huidinfecties. Dit kan resulteren in kale plekken, korsten, roodheid en mogelijk zelfs hotspots op de huid van je hond.
  • Rusteloosheid en prikkelbaarheid: Je hond kan onrustig, prikkelbaar of ongemakkelijk worden en hierdoor moeite hebben met ontspannen.

Sommige honden hebben geen overduidelijke symptomen maar kunnen wel besmet zijn met vlooien. Controleer je hond regelmatig en zorg voor een goede hygiene door je hond regelmatig te wassen met specifieke hondenshampoo.

Hoe ziet de levenscyclus van de Ctenocefalides Canis er uit?

De levenscyclus van de hondenvlo bestaat uit 4 fases, het ei, de larve, de pop en de volwassen vlo:

levenscyclus Ctenocefalides Canis
  1. Ei: Een volwassen vrouwtjesvlo legt eitjes op de gastheer of in de omgeving. Meestal betreft dit de omgeving maar in sommige situaties ook op de hond. Deze eitjes zijn erg klein, ovaal en wit van kleur. Ze vallen gemakkelijk van de gastheer en kunnen zich verspreiden in tapijten, beddengoed en op andere plaatsen.
  2. Larve: Uit de eieren komen larven die zich voeden met organisch materiaal, zoals vlooienpoepjes en huidschilfers. De larven zijn klein, wormachtig en wit van kleur.
  3. Pop: De larven spinnen zich in een cocon om zich te beschermen tijdens de ontwikkeling tot volwassen vlooien. Deze cocon, ook wel pop genoemd, is gemaakt van zijdeachtig materiaal en kan zich hechten aan stoffen in de omgeving.
  4. Volwassen vlo: Na enkele dagen tot enkele weken komt de volwassen vlo uit de pop. Ze gaan op zoek naar een geschikte gastheer om bloed te zuigen en zich voort te planten. Het hele proces van ei tot volwassen vlo kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Hoe behandel je Ctenocefalides Canis bij je hond?

Er zijn verschillende methodes en middelen om Ctenocefalides Canis bij je hond te behandelen:

  • Behandel de huid en de vacht: De huid en de vacht kun je met verschillende producten behandelen die speciaal zijn ontwikkeld om vlooien bij je hond te bestrijden en te voorkomen. Deze middelen bevatten actieve ingrediënten zoals imidacloprid, fipronil of selamectine, die de vlooien doden en voorkomen dat ze zich snel kunnen voortplanten. Volg altijd de instructies van de producten op en breng de behandeling aan volgens de aanbevolen frequentie en dosering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sprays en specifieke vlooienshampoo voor honden.
  • Alle huisdieren behandelen: Omdat vlooien erg besmettelijk zijn, ze springen makkelijk over op andere huisdieren, moet je alle andere huisdieren die je in je huishouden hebt ook behandelen.
  • Omgevingsbehandeling: Vlooien kunnen zich ook schuilhouden in manden, tapijten of de beng. Als er een vlooienplaag is moet je ook deze behandelen om een herbesmetting te voorkomen. Gebruik regelmatig de stofzuiger en was de manden en tapijten.
  • Vlooienkam: Met een vlooienkam met dunne tanden borstel je vlooien en vlooienpoep uit de vacht en de haren van je hond.
  • Controleer de huid regelmatig: Door regelmatig de vacht te controleren op vlooien voorkom je dat de vlooienplaag groot wordt als deze verschijnt. Hierdoor kun je tijdig ingrijpen voordat er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.
  • Raadpleeg de dierenarts: We raden aan om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en de afgemeten behandeling voor je hond. De dierenarts kan de ernst van de vlooienbesmetting beoordelen en de meest geschikte behandelingsmethode voorschrijven.

Literatuur: