Wat is de beste hondenshampoo?

Het mag duidelijk zijn dat goede, algemene hondenshampoos gemaakt zijn met biologische, natuurlijke producten. Hieronder leggen we uit waarom en welke hondenshampoos je het beste kunt gebruiken. Wat het lastig maakt om de beste hondenshampoo te vinden, is dat de ingrediënten vaak lastig op de fles te vinden zijn.

Wij helpen je op weg met de volgende top 3:

1. Oxyfresh Pet Shampoo

Oxyfresh is niet voor niets de meest gebruikte hondenshampoo met bovendien een extreem laag retourpercentage! De shampoo doet wat hij moet doen en is bovendien gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zonder SLS, alcohol, triclosan, chloorhexidine en synthetische kleur- en geurstoffen. Oxyfresh is een van de weinige hondenshampoos die volledig open is over de ingrediënten. Bovendien is de shampoo proefdiervrij geproduceerd. 

Oxyfresh Pet Shampoo kan gebruikt worden:

 • verfrissing van de vacht zonder te irriteren
 • alle typen vacht
 • tegen vieze geur
 • voor een zachte, glanzende vacht
 • tegen vlooien en teken
 • voor een rustige, niet-jeukende huid
beste shampoo hond: Oxyfresh pets hondenshampoo
Beste shampoo hond

Oxyfresh Pet hondenshampoo is verkrijgbaar bol.com en te koop op petz.nl

Oxyfresh maakt onder meer gebruik van actief zuurstof en citrus medica lemon peel oil.

Wat zeggen klanten over Oxyfresh Pet Shampoo?

Klanten zijn erg tevreden. Uit de recensies:

 • Heel frisse eucalyptus-achtige geur
 • Het haar voelde zacht en luchtig aan
 • Ik moet mijn hond vaak wassen en deze shampoo droogt de huid niet uit
 • Het irriteert de huid nooit
 • Ruikt lekker neutraal en kan veelvuldig gebruikt worden
Beste hondenshampoo

2. Petz Therapy Shampoo

Hoewel dierenartsen aanraden de vacht van je hond niet te vaak te wassen, kan het met Petz Therapy Shampoo Elke Dag geen kwaad. De shampoo is gemaakt op basis van natuurlijk georiënteerde producten en bevat geen alcohol, zodat het de huid en vacht niet onnodig uitdroogt en irriteert. Petz Therapy Cat & Dog Care, het bedrijf achter deze shampoo, heeft meer dan 40 jaar ervaring en is opgezet door een dierenarts. Deze shampoo is ook te gebruiken voor je kat trouwens, ook handig!

Wat zeggen klanten over Petz therapy Shampoo?

Van Petz Therapy Shampoo zijn nog geen recensies te vinden.

3. Jean Peau Elegance Shampoo

Deze shampoo is samengesteld uit natuurlijke kruidenextracten en speciale amandelolie. Zij zorgen voor  voeding van de vacht en een goede doorkambaarheid. De amandelolie geeft een speciale dimensie aan de vacht. 

Een shampoo voor alle volle en afhangende vachten en kleuren. Ook geschikt voor haarloze honden of katten vanwege de amandelolie en zeer geschikt voor de droge vacht.

Een mooie shampoo met natuurlijke ingrediënten, maar vanwege de hoge prijs (zo’n 50 euro voor 1 liter) eindigt deze shampoo op de derde plek.

Wat zeggen klanten over Jean Peau Elegance Shampoo?

Er zijn nog geen recensies te vinden van deze shampoo.

De beste natuurlijke hondenshampoos

Je wilt natuurlijk het beste voor je hond. Maar hoe kies je de beste hondenshampoo? Waar moet je op letten? Hoe weet je wat erin zit? Waarom kan een goedkope, synthetische shampoo gevaarlijk zijn? En welke shampoo voldoet wel aan de voorwaarden? We helpen je op weg!

Als je je hond wast met shampoo, was je niet enkel de vacht, maar ook de huid. Daar moet je voorzichtig mee zijn. De huid is niet alleen het grootste orgaan van je hond, hij is ook heel gevoelig. Een hondenhuid is gevoeliger dan een mensenhuid, omdat een hondenhuid minder laagjes heeft. 

Wat moet je vooral wel en vooral niet doen? Tip nummer één: was je hond nooit met je eigen shampoo! Een hondenhuid is minder zuur dan de mensenhuid. De pH-waarde van mensenshampoos heeft een pH van tussen de 5,2 en 6,2. De hondenhuid kan wel een pH-waarde van 7,5 hebben.

Waarom was je een hond eigenlijk?

Een hondenvacht en –huid moet af en toe gewassen worden. Hoe vaak verschilt per ras en per hond. Door je hond te wassen met hondenshampoo verwijder je vuil, schilfers, vlooien en teken. Je verwijdert ook vervelende geurtjes. Bovendien kan wassen met de juiste shampoo rustgevend zijn voor de hondenhuid en eventuele jeuk van je hond verlichten. Ook krijgt de vacht van je hond meer glans.

Shampoo voor honden

Een hondenvacht en –huid moet af en toe gewassen worden. Hoe vaak verschilt per ras en per hond. Door je hond te wassen met hondenshampoo verwijder je vuil, schilfers, vlooien en teken. Je verwijdert ook vervelende geurtjes. Bovendien kan wassen met de juiste shampoo rustgevend zijn voor de hondenhuid en eventuele jeuk van je hond verlichten. Ook krijgt de vacht van je hond meer glans.

Enkele algemene tips:

 • Gebruik nooit een mensenshampoo voor je hond! Die zijn veel te zuur voor de hondenhuid. De hondenshampoo moet ook pH-neutraal zijn.
 • Was je hond niet te vaak. De vetlaag op de huid van je hond dient als extra beschermlaagje. Te vaak wassen kan deze laag aantasten.
 • Gebruik bij het wassen van je puppy speciale shampoo. De huid en vacht van puppy’s is nog heel kwetsbaar. Die vraagt om een extra milde shampoo.
 • Zorg voor een shampoo die ongewenste geur niet maskeert, maar echt aanpakt en verwijdert.
 • Kies voor een shampoo met natuurlijke, biologische ingrediënten. Beter voor dier, mens én milieu!
 • Kies een shampoo die goed uitspoelbaar is. De hond moet niet resten van de shampoo oplikken.
 • Kies een shampoo die proefdiervrij is. Het zou natuurlijk te gek zijn om een shampoo te gebruiken waar dieren – misschien wel honden – eerst pijn voor moeten hebben geleden.

Welke soorten shampoo zijn er?

•          Per ras

•          Voor kortharige of langharige soorten

•          Kleurversterkend

•          Voor puppy’s

•          Heavy duty

•          Speciaal tegen teken en vlooien

•          Algemeen

Waarom kan een hondenshampoo gevaarlijk zijn?

Wist je dat sommige hondenshampoos zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid? Voor zowel de hond als degene die de shampoo aanbrengt? Er zijn zelfs mensen overleden door het gebruik van een hondenshampoo. In 2011 kreeg een vrouw zo’n ernstige astma-aanval toen ze haar hond waste met een hondenshampoo, dat ze eraan overleed.

Eerder overleed een 11-jarig meisje al aan een astma-aanval die was getriggerd door de shampoo waar ze haar hond mee waste. In dat laatste geval was pyrethrine, een insecticide die in de shampoo was gebruikt, waarschijnlijk de oorzaak. 

Ook honden kunnen ziek worden door het gebruik van de verkeerde shampoo. Zo kunnen bepaalde isoxazolines, bestanddelen die gebruikt worden tegen parasieten, leiden tot neurologische afwijkingen.

Uitkijken dus!

hond ziek door hondenshampoo

Er is eigenlijk maar één tip voor veilig wassen: voor de beste hondenshampoo gebruik een biologische, natuurlijke shampoo. Dan weet je dat deze chemische troep niet in de shampoo gebruikt is.

Wat moet een hondenshampoo niet bevatten?

Vermijd de volgende ingrediënten:

 • Agressieve geurstoffen. Een hond hoort niet naar kersen of wc-reiniger te ruiken! Niet alleen is dat vies, maar chemische geurstoffen kunnen ook de huid irriteren.
 • Synthetische kleurstoffen. Datzelfde geldt voor kleurstoffen. Is de hondenshampoo knalroze? Dan moet er een belletje gaan rinkelen. Kleurstoffen kunnen de huid irriteren. Maar sommige synthetische kleurstoffen zijn ook geassocieerd met schade aan organen, kanker en allergische reacties.
 • Sodium lauryl sulfaat (SLS). Dit middel, dat de shampoo laat schuimen, kan huidirritaties geven, de huid uitdrogen en wondjes op de huid veroorzaken. Het is bovendien totaal overbodig. 
 • Alcohol. Alcohol is ontzettend agressief voor de huid. Het irriteert, kan leiden tot wondjes en de huid uitdrogen.
 • Chloorhexidine. Chloorhexidine is een ontsmettend middel. Het wordt bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruikt als reinigingsmiddel. Maar op de huid van je hond doet het meer kwaad dan goed. Het is namelijk erg agressief en kan de huid flink irriteren.
 • Triclosan. Triclosan is door de US Food and Drug Administration (FDA) verboden in de meeste hygiëneproducten, zoals shampoo en zeep. Dit vanwege negatieve effecten op het milieu. Ook zijn er geluiden over de mogelijke invloed van triclosan op de hormoonhuishouding en op resistentie van antibiotica. 

Maar: in hondenshampoos is triclosan niet verboden! Bizar natuurlijk, want waarom zou je je hond wel aan deze gezondheidsgevaren blootstellen en jezelf niet? Gewoon niet gebruiken dus, een hondenshampoo met triclosan.

Wat zijn juist wel goede ingrediënten?

Als je op zoek bent naar de beste hondenshampoo voor de beste verzorging van de vacht denk dan aan onderstaande ingrediënten:

 • Essentiële oliën. Essentiële oliën in hondenshampoos zorgen voor glans, hydratatie en bescherming tegen insectenbeten.

  Bovendien ruikt essentiële olie lekker, maar werkt deze ook antibacterieel en pakt zo de bron van de geurtjes aan. Ze doen dus meer dan de geurtjes alleen maskeren, zoals sommige andere producten doen. 
 • Citrusolie. Door de toevoeging van fruitzuur aan de olie, zoals citroen, limoen of sinaasappel, wordt de huid op een natuurlijke manier beschermd tegen hondenvlooien en teken.
 • Actief zuurstof. Actief zuurstof (sodium chlorite) heeft een volledig natuurlijke antibacteriële werking. Vieze geur wordt vooral veroorzaakt door anaerobe bacteriën. Deze bacteriën kunnen vooral vieze gassen produceren op een droge plek zonder zuurstof: bijvoorbeeld onder een dikke vacht.

  Door te wassen met actief zuurstof komen er zuurstofmoleculen vrij, waar deze bacteriën niet tegen kunnen en afsterven. Goed tegen bijvoorbeeld jeuk en een geïrriteerde huid, maar ook tegen vieze geur van je hond dus.