Je hond wassen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch is het nodig om dit regelmatig te doen. Het lijkt misschien heel makkelijk, een beetje water en wat hondenshampoo. Maar let op, als je het verkeerd aanpakt kan je hond het als iets vreselijks ervaren en wil hij misschien nooit meer gewassen worden.

Hoe vaak je hond moet wassen moet hangt van verschillende aspecten af. Zoals bijvoorbeeld het ras, de conditie van de vacht en de lengte van de haren. Houd er ook rekening mee dat als je vaak buiten bent met je hond, hij vaker vies zal worden en dus ook vaak gewassen moet worden.

1. Bereid de wasbeurt goed voor

Een hond wassen vergt wat meer moeite dan zelf douchen. Van belang is een goede voorbereiding. Kies de juiste plek voor de wasbeurt. Meestal zal een badkuip of douche voldoende zijn. Heb je een hele grote hond, of is het lastig je hond in de badkamer te wassen, was hem dan buiten.

Zorg in elk geval voor een veilige en ruime ruimte waar het ook nat mag worden. Leg de volgende benodigdheden klaar zodat ze binnen handbereik liggen:

 • Hondenshampoo
 • Handdoek
 • Föhn
 • Borstel
 • Beloning

2. Een hond wassen doe je met hondenshampoo

Voor het wassen van je hond moet je hondenshampoo gebruiken. Als je je hond wast met shampoo, was je ook de huid en niet enkel de vacht. De huid van de hond is erg gevoelig. In vergelijking met de mens is deze veel gevoeliger, dit komt omdat een hondenhuid minder lagen heeft.

Was je hond nooit met mensenshampoo. Een hondenhuid is minder zuur dan de mensenhuid. De pH-waarde van mensenshampoos heeft een pH van tussen de 5,2 en 6,2. De hondenhuid kan wel een pH-waarde van 7,5 hebben.

Kijk uit met shampoos die chemische of irriterende ingrediënten als alcohol, synthetische kleurstoffen of Sodium lauryl sulfaat (SLS) bevatten. Wij raden de hondenshampoo van Oxyfresh aan. Deze shampoo is:

 • Alcoholvrij
 • Bevat natuurlijke ingrediënten
 • Op basis van actief zuurstof
 • Irriteert de huid niet
 • Bevat essentieel oliën zodat de huid niet uitdroogt
 • Mild en kan gebruikt worden bij een gevoelige huid
 • Ook geschikt als puppyshampoo
hond wassen met hondenshampoo

Oxyfresh Pet Shampoo is te koop bij bol.com en ook te verkrijgen op petz.nl.

De shampoo van Oxyfresh is ook geschikt om je puppy te wassen.

3. Borstel de vacht voor het wassen en knip de nagels

Voor je begint met het wassen borstel je de vacht goed. Hierdoor verwijder je losse haren en krijg je klitten uit de vacht.

Verzorg ook de nagels goed. Dit is een goed moment om de nagels te knippen zodat bij een onverwachte beweging van je hond jezelf niet onder de schrammen en komt te zitten. Het knippen van de nagels doe je met een nageltang.

4. Maak de vacht nat met lauwwarm water

Als je de hond op de juiste plek voor de wasbeurt hebt dan kun je hem natmaken. Dit doe je met lauwwarm water. De temperatuur voel je aan met je handen, het moet niet te koud of te warm zijn. Dit vindt de hond het meest prettig en dan werkt de shampoo het beste.

Begin voorzichtig met de rug van de hond zodat deze er goed aan went en er niet van schrikt. Werk langzaam naar het hoofd en maak deze laatste niet heel erg nat, eventueel voorzichtig met de hand.

Neem goed de tijd om je hond met water uit te spoelen. Hiermee verwijder je al veel huidschilfers en het ergste vuil.

5. Breng de hondenshampoo aan

Lees de gebruiksaanwijzing op de fles goed, sommige shampoos moet worden verdund. Masseer de shampoo goed en rustig in de vacht. Neem hier de tijd voor en begin met de achterkant. Werk rustig en voorzichtig naar voren. Masseer tot de shampoo gaat schuimen op de vacht. Laat de shampoo een paar minuten inwerken.

6. Spoel de shampoo goed uit

Controleer voor het uitspoelen of de temperatuur nog goed is. Zo voorkom dat je hond ineens koud of heet water over zich heen krijgt.

Spoel vervolgens de shampoo goed uit. Zorg ervoor dat er geen shampoo resten achterblijven. Eventuele resten kunnen jeuk of irritatie veroorzaken.

Hoe moet je een hond wassen

7. Gebruik de juiste conditioner

Dit wordt vaak vergeten. Met name honden met een lange vacht hebben baat bij een goede conditioner. Deze vacht is vatbaarder voor knopen en klitten. Een conditioner voor honden maakt de vacht en de haren glad, glanzend en hydrateert de vacht. Hierdoor voelt de vacht zacht aan en kun je makkelijker klitten en knopen uitborstelen.

Masseer de conditioner rustig in. Laat het een paar minuten intrekken en spoel de vacht weer schoon.

8. Maak de vacht droog

Zodra het afspoelen klaar kun je de hond uit het bad halen. Zet hem op een doek of handdoek zodat hij niet wegglijdt. Hij zal zich nu goed uitschudden, houd hier rekening mee. Als er voorwerpen niet nat mogen worden dan kun je deze het beste weghalen of bedekken.

Het afdrogen doe je met een gewone handdoek. Probeer zo goed mogelijk droog te maken. Langharige honden blijven na een wasbeurt vaak lang vochtig. Hiervoor kun je föhn gebruiken. De meeste honden zijn hier niet heel erg fan van. Je kunt hier het beste vroeg mee beginnen als je hem als puppy wast, hij kan er dan al goed aan wennen.

9. Reinig de oren

Vergeet niet de oren van je hond goed schoon te maken. Hiermee voorkom je dat overtollig vuil zich ophoopt in de oren en verwijder je eventueel beestjes als oormijt bij je hond.

Gebruik hiervoor wel altijd een goede oorreiniger.

10. Beloon je hond

Omdat niet alle honden er van houden om gewassen te worden is het belangrijk dat je hem beloond. Hierdoor zal hij de volgende keer met zonder (of met minder) tegenzin een wasbeurt tegemoet gaan.

Hoe vaak moet je een hond wassen?

Voor de meeste honden kun je een keer per maand aanhouden. Dit is wel een gemiddelde, grotere honden die vaak buiten vies worden moeten wat vaker worden gewassen. Honden die juist klein zijn en niet veel buiten komen hebben minder wasbeurten nodig.

Waarmee kun je een hond het beste wassen?

Gebruik altijd een hondenshampoo. Deze heeft de juiste pH waarde, andere middelen kunnen voor jeuk en irritatie zorgen.

Kan je een hond met Dreft wassen?

Nee, dit moet je nooit doen. Je hond wassen met afwasmiddel kan zorgen voor jeuk, irritatie, rode huid en wondjes. Was je hond altijd met hondenshampoo.

Kan ik mijn hond wassen met babyshampoo?

Nee, ook al is babyshampoo vaak milder dan gewone shampoo voor mensen. Het is niet gemaakt voor honden. Gebruik bij de wasbeurt altijd speciale shampoo voor honden.

Kun je een hond schoonmaken met alleen water?

Tussen de wasbeurten door kun je een hond regelmatig afspoelen. Wel is het nodig regelmatig hondenshampoo te gebruiken, dit reinigt en verzorgd de huid en vacht beter. Daarnaast ruikt het ook nog eens een stuk frisser.

Kun je een hond wassen met groene zeep?

Nee dit moet je echt niet doen. Groene zeep tast het vetlaagje op de huid aan. Hierdoor beschermd dit laagje de huid minder en kan deze snel uitdrogen.

Is je hond wassen goed of slecht?

Je hond wassen is goed als je het regelmatig maar en te vaak doet. Daarnaast moet je juiste hondenshampoo gebruiken. Als je te vaak wast, of met de verkeerde middelen, dan kan de huid gaan irriteren doordat de vetlaag van je hond verslechterd.

Welke temperatuur moet het water hebben als ik mijn hond ga wassen?

Zorg voor lauwwarm water, het moet ook prettig voelen op je hand en pols. De exacte temperatuur moet ongeveer liggen rond de 25 graden.