Artrose hond is een veelvoorkomend probleem bij honden, vooral bij oudere honden en grotere rassen. Hoewel er geen directe oplossing is voor deze progressieve aandoening, kan het vroegtijdig identificeren van het probleem en het starten van een passende behandeling helpen om je hond actief te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat is artrose?

Artrose, ook wel gewrichtsziekte genoemd, is een geleidelijk verergerende ontsteking van het gewricht die wordt veroorzaakt door de slijtage van het kraakbeen. In een gezond gewricht fungeert kraakbeen als een kussen zodat het gewricht soepel door zijn volledige bewegingsbereik kan bewegen. In gevallen van artrose begint dit kraakbeen af ​​te breken door factoren zoals:

 • leeftijd
 • letsel
 • herhaalde druk op de gewrichten
 • ziekte
artrose hond medicatie

Het verlies van dit beschermende kussen resulteert in pijn, ontsteking, verminderd bewegingsbereik en de ontwikkeling van botsporen. 

Hoewel elk gewricht in het lichaam artrose kan ontwikkelen, treft de aandoening meestal de ledematen en de onderste wervelkolom.

Artrose hond: wat zijn de risicofactoren?

Elke hond kan artrose ontwikkelen, vooral naarmate ze ouder worden. Maar er zijn enkele factoren die je hond extra vatbaar maken voor deze aandoening, zoals:

 • Grote rassen, zoals Duitse Herders en Golden Retrievers
 • Overgewicht
 • Ouderdom, met name honden van middelbare leeftijd tot oudere honden
 • Hoge piekbelasting, bij bijvoorbeeld springen van kasten en tafels
 • Verwondingen zoals breuken of gescheurde banden
 • Heupdysplasie of elleboogdysplasie
 • Infecties die de gewrichten aantasten, zoals de ziekte van Lyme
 • Slechte voeding
 • Erfelijkheid

Als je hond vatbaar is voor het ontwikkelen van artrose, is het vooral belangrijk om op de hoogte te blijven van regelmatige wellnessbezoeken aan uw dierenarts. Ze kunnen ervoor zorgen dat uw hond een gezond gewicht en een actieve levensstijl behoudt, en kunnen vaak vroegtijdig tekenen van artrose krijgen voordat het probleem ernstig wordt.

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

Artrose is in een vroeg stadium moeilijk te detecteren. Vaak worden de symptomen pas duidelijk als het aangetaste gewricht al ernstig beschadigd is. Sommige honden kunnen ook erg stoïcijns zijn en zullen hun pijn verbergen totdat deze ernstig wordt. Het is dus belangrijk om honden van middelbare tot oudere leeftijd en honden met aanleg voor artrose te controleren op vroege tekenen van artrose. 

Symptomen van artrose hond:

 • Stijfheid, kreupelheid, mank lopen of moeilijk opstaan
 • Lethargie
 • Tegenzin om te rennen, springen of spelen
 • Gewichtstoename
 • Prikkelbaarheid of gedragsveranderingen
 • Pijn bij aaien of aanraken
 • Moeite met urineren of poepen, of ongelukjes hebben in huis
 • Verlies van spiermassa in de ledematen en wervelkolom

Als je vermoedt dat je hond artrose heeft, is het belangrijk om je hond te laten controleren door een dierenarts. Deze zal een volledig lichamelijk onderzoek zal uitvoeren, inclusief het palperen (bevoelen) van de gewrichten en het beoordelen van het bewegingsbereik. De dierenarts kan ook röntgenfoto’s van de aangetaste gewrichten aanbevelen, waardoor andere aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken, worden uitgesloten. Röntgenfoto’s kunnen de dierenarts ook helpen de mate van schade aan het gewricht te beoordelen.

Hoe wordt artrose bij honden behandeld?

Helaas is artrose een progressieve ziekte en is er geen remedie bekend. Het voorkomen van de ontwikkeling van artrose door middel van voeding, lichaamsbeweging en het gebruik van beschermende gewrichtssupplementen is de beste manier om de gewrichten van uw hond gezond te houden. Wanneer artrose zich ontwikkelt, is de behandeling meestal gericht op het beheersen van pijn, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte. 

Artrose hond voedingssupplement

Een goed supplement is die van Nature’s Stance. Dit bevat onder andere Gluosamine wat de gewrichten gezond houdt.

Behandeling van artrose is meestal multimodaal, wat betekent dat verschillende behandelingen tegelijkertijd worden gebruikt om het beste resultaat te bereiken.

Gezamenlijke supplementen

Deze worden vaak voorgeschreven om de functie te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de progressie van gewrichtsschade te vertragen. Glucosamine en chondroïtine zijn twee veel voorkomende ingrediënten voor gewrichtssupplementen die zowel bij mensen als bij honden worden gebruikt. Deze supplementen werken door ontstekingen te verminderen, genezing te bevorderen en het vasthouden van water in het kraakbeen te vergroten, wat zorgt voor meer demping voor het gewricht. 

Groenlipmossel (GLM) is een ander bewezen ingrediënt voor gewrichtssupplementen voor zowel mens als hond en bevat heilzame voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, glycosaminoglycanen en antioxidanten. GLM is een krachtige ontstekingsremmer die kan helpen pijn te verminderen en de gewrichtsfunctie te behouden. Gewrichtssupplementen worden vaak gebruikt als een vroege behandeling en tijdens de progressie van artrose, omdat ze bij de meeste honden met artrose veilig zijn voor langdurig gebruik.

NSAID’s

Naast het gebruik van gewrichtssupplementen is pijnbestrijding een belangrijk onderdeel van de behandeling van artrose. De meest gebruikte pijnstillende medicijnen voor ernstigere artrose zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). NSAID’s kunnen niet alleen pijn verminderen, maar ook ontstekingen in de gewrichten verminderen. 

NSAID’s hebben echter significante bijwerkingen bij voortgezet gebruik, vooral bij patiënten met een slechte lever- of nierfunctie. Je dierenarts zal de risico’s en voordelen van NSAID-therapie voor je hond bespreken en kan regelmatig bloedonderzoek aanbevelen om de gezondheid van uw hond tijdens NSAID-therapie te bewaken.

Aanvullende behandelingen

De dierenarts kan ook andere behandelingsmodaliteiten aanbevelen, zoals fysiotherapie, acupunctuur, lasertherapy of veranderingen in het dieet. In ernstige gevallen kan een operatie uitkomst bieden om beschadigd weefsel uit het gewricht te verwijderen, of zelfs om het gewricht volledig te vervangen.

Omdat honden minder goed hun eigen vacht kunnen onderhouden is het belangrijk deze regelmatig te borstelen en te wassen met hondenshampoo.

Gewichtsbeheersing

Hoe de gezondheid van de gewrichten er ook voor staan van je hond, het is belangrijk om een ​​gezond gewicht en een actieve levensstijl te behouden. Bij honden met artrose is het dragen van overgewicht op beschadigde gewrichten niet alleen pijnlijk, maar kan het ook de afbraak van kraakbeen versnellen. Bij gezonde honden kan obesitas hen vatbaar maken voor eerdere ontwikkeling van artrose en vele andere ziekten. Als je hond te zwaar of zwaarlijvig is, is je dierenarts de beste optie om je te helpen met een dieet en trainingsplan om de gezondheid van je hond te verbeteren.

Artrose is een pijnlijke aandoening, maar gelukkig kan het worden behandeld. Honden op een gezond gewicht houden en vroegtijdig tekenen van gewrichtspijn herkennen zijn de eerste stappen om de mobiliteit van je hond te behouden. Gewrichtssupplementen kunnen ook helpen bij het beheersen van ontstekingen en pijn, en het vertragen van de progressie van de ziekte.