Het is beter om pups niet onnodig vaak te wassen. Het natuurlijk beschermlaagje van de huid is nog in opbouw en dit kun je gemakkelijk aantasten door te vaak te wassen. Maar als je puppy in de modder heeft liggen rollen en echt vies is, is een wasbeurt natuurlijk geen overbodige luxe en gebruik je de beste natuurlijke puppy shampoo.

Door een enkele wasbeurt op jonge leeftijd kan je pup er aan wennen. Dit heeft voordelen als je hem op latere leeftijd ook af en toe zal moeten wassen. Neem er wel de tijd voor, zodat het wassen van het begin af aan een fijne ervaring is en hij er zelfs plezier aan beleeft. Dat betaalt zich later terug als hij groter en sterker is en in bad moet.

Bereid de wasbeurt goed voor en leg shampoo en een handdoek binnen handbereik. Ook is het goed om je pup voor het wassen eerst te borstelen en eventuele klitten en vuil te verwijderen. Zorg voor een rustige, ontspannen sfeer in een warme omgeving en let erop dat je zelf ook relaxed bent. Zet je je pup in de douche of in bad, gebruik dan een anti-slip matje of een handdoek tegen eventueel uitglijden, want dat kan schrik en paniek veroorzaken.

Shampoo puppy

Als je gaat spoelen, controleer dan het water: niet te koud en niet te warm. Zet de waterstraal niet plotseling op je pup, maar stel hem gerust en laat hem langzaam wennen aan het water. Maak er nooit een strijd van, want dat maakt wassen in de toekomst, als hij groter en sterker is, alleen maar lastiger. Let ook goed op dat er geen water in zijn ogen, oren en neus komt, want dat draagt niet bij aan een fijne ervaring.

Als de hele vacht nat is kun je die rustig inzepen met geschikte puppy shampoo. Spoel die vervolgens goed uit. Een natte hond zal zich altijd willen uitschudden, dus reken erop dat dit gaat gebeuren. Je kunt natuurlijk ook snel met de handdoek aan de slag. Droog je pup goed af en borstel de vacht na afloop. Beloon hem met wat lekkers en ga nooit direct na het wassen naar buiten om kou vatten te voorkomen.

Minstens even belangrijk als een prettige was-ervaring voor je pup is de shampoo die je gebruikt. Honden moet je nooit wassen met je eigen shampoo. Hun vacht heeft een andere zuurgraad en mensen-shampoo tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Voor het wassen van pups luistert dat nog veel nauwer, hun beschermlaag is nog in ontwikkeling.

Hieronder geven we je de 10 beste puppy shampoo’s om je puppy te wassen.

1. Oxyfresh Pet Shampoo

De beste hondenshampoo voor honden is Oxyfresh Pet Shampoo. Dit is geen speciale shampoo voor pups, maar de werkzame bestanddelen zijn volkomen neutraal voor de huid en tasten de beschermlaag niet aan. Daardoor is deze huisdieren-shampoo geschikt voor het wassen van honden van alle leeftijden.

Oxyfresh Pet Shampoo heeft een sterke reinigingskracht zonder gebruik te maken van irriterende of sterk ontvettende stoffen als alcohol.

Het werkzame ingrediënt is Oxygene, een gestabiliseerde vorm van chloordioxide. Chloordioxide reinigt door middel van een oxidatie-reductie-reactie.

Shampoo voor puppys

Vuil en stank worden daardoor niet gemaskeerd door een parfum, maar afgebroken en geneutraliseerd op een moleculair niveau. Dit proces is volkomen onschadelijk en veilig voor zowel de pup als voor jou

Je puppy wassen met Oxyfresh Pet Shampoo zorgt voor een frisse vacht met een neutrale geur. Uiteraard is de pH-waarde afgestemd op de zuurgraad van de puppy-vacht. Ook fijn om te weten dat er voor een schone puppy geen andere dieren hebben geleden: Oxyfresh Pet Shampoo is niet getest op proefdieren.

Oxyfresh Pet Shampoo is verkrijgbaar bol.com en te koop op petz.nl

2. Petz Therapy Kitten- en Puppyshampoo

Petz Therapy huisdieren-shampoos zijn onderverdeeld in een aantal verschillende shampoos, voor specifieke vachten en situaties. Deze shampoos bevatten natuurlijke ingrediënten als plantenextracten, mineralen en etherische oliën.

Hiermee worden zowel de hondenhuid als de -vacht op een milde manier gereinigd. Ook deze shampoos bevatten geen irriterende alcohol en de pH-waarde afgestemd op huisdieren. Petz Therapy heeft een speciale Puppy – Kitten Shampoo.

petz therapy puppyshampoo

Heeft je pup last van vlooien of ander ongedierte? Gebruik dan Petz Therapy Vlono Shampoo zodat hij langer vrij blijft van ongedierte. Ook deze shampoo werkt niet met behulp van insecticiden die de huid irriteren, maar houdt het ongedierte weg met verschillende plantaardige etherische oliën. Vlono Shampoo kun je gebruiken voor pups vanaf 6 weken oud.

3. Nature’s Stance Haar- en vachtverzorging voor huisdieren

Geen shampoo, maar een mooie vacht van binnenuit. Over het algemeen zal een pup nog geen vacht-problemen hebben, maar een voedingssupplement dat is gericht op de gezondheid van de vacht kan zulke problemen ook voorkomen.

Vachtverzorging puppy

De tabletten van Nature’s Stance Pet Haar- en vachtverzorging bevatten hoogwaardige voedingsmiddelen als vitaminen en mineralen. Het supplement is geschikt voor honden en katten van alle leeftijden, rassen en afmetingen. Met de onweerstaanbare smaak van bacon en ahornsiroop is het een lekkere en gezonde traktatie voor je pup, bijvoorbeeld na een eerste wasbeurt.

Deze gezonde supplementen koop je hier.

4. Kivo zuivere zalmolie

Ook de nummer 4 zorgt voor een mooie en gezonde vacht van binnenuit. In het voedingspatroon van mensen is er al langer aandacht voor de gezonde omega 3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het immuunsysteem, werken ontstekingsremmend, zijn goed voor hart- en bloedvaten, zorgen voor een betere spijsvertering en zijn noodzakelijk voor een gezonde vacht.

Net als de meeste mensenvoeding bevat  ook hondenvoer gewoonlijk voldoende omega 6 vetzuren. Om de balans tussen de omega 3 en 6 vetzuren goed te houden, kunnen honden net als mensen een extraatje gebruiken.

Kivo zalmolie is speciaal ontwikkeld voor huisdieren en is rijk aan EPA en DHA, die samen omega 3 maken.

5. Biogance My Puppy shampoo

Biogance My Puppy shampoo bestaat uit 98% organische en natuurlijke ingrediënten, zoals de  extracten van hop en kamille. Ook deze formule is vrij van schadelijke stoffen als parabenen en heeft een op de hondenvacht afgestemde pH-waarde (zuurgraad).

Biogance is een Franse lijn vacht-verzorgingsproducten voor huisdieren, ontwikkeld door een team van dierenartsen, schei- en natuurkundigen. Biogance puppy shampoo is daarom uitermate geschikt voor een zachte reiniging van de gevoelige huid en vacht van jouw puppy. 

Dierenwelzijn staat bij dit bedrijf hoog in het vaandel, niet alleen voor de te wassen pups, maar Biogance producten zijn ook niet getest op dieren.

6. Petz Therapy parfum Pretty

Een pup zal zelden van zichzelf al een stinkende vacht hebben, maar als je het echt nodig vindt je huisdier van een geurtje te voorzien is er Petz Therapy parfum voor honden en katten.

Dit zijn huidvriendelijke dierenparfums zonder alcohol, die je eenvoudig op de vacht sprayt. Overdrijf het niet want het reukvermogen van jouw pup, hoe klein ook, is nu eenmaal veel sterker dan het jouwe.

Deze heerlijke hondenparfum koop je hier

puppyshampoo parfum

Dit zijn huidvriendelijke dierenparfums zonder alcohol, die je eenvoudig op de vacht sprayt. Overdrijf het niet want het reukvermogen van jouw pup, hoe klein ook, is nu eenmaal veel sterker dan het jouwe.

7. Oxyfresh Pet Geurverwijderaar

Net als Oxyfresh Pet shampoo is Oxyfresh Pet Geurverwijderaar gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. In plaats van schadelijke chemicaliën en een synthetisch parfum om de geuren te maskeren breekt Oxyfresh Pet Geurverwijderaar de geuren op moleculair niveau af.

Wanneer een hond stinkt wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, die op zuurstofarme plekken leven en zwavelachtige stoffen uitscheiden. Actieve zuurstof maakt hun leven onmogelijk en neutraliseert bovendien de stinkende zwavelverbindingen die ze uitscheiden. Dit is een veilig proces, waarbij ook de eindproducten geen schadelijke werking hebben.

Oxyfresh Pet Spray kun je daarom veilig gebruiken op alle oppervlakken om hondengeur te verwijderen. Het is een effectief, maar veilig reinigingsmiddel om de plekken waar je puppy regelmatig ligt fris te houden. Zo kun je bijvoorbeeld de bank of de hondenmand ermee reinigen na een ongelukje. Bijvoorbeeld als je pup nog niet helemaal zindelijk is en je de urinegeur wil verwijderen of als hij heeft gebraakt.

Beste geurverwijderaar tegen vieze hondenlucht

8. Happy Soaps

Happy Soaps biedt een gehele lijn van natuurlijke, plastic-vrije, vegan verzorgingsproducten. Ze worden handgemaakt in Nederland en zijn een stuk goedkoper dan traditionele shampoo in flessen, die hoofdzakelijk water bevatten.

Naast de uitgebreide mensen-lijn heeft Happy Soaps nu ook Honden Shampoo Bars, helemaal afgestemd op de hondenhuid en -vacht. Ze bevatten quinoa voor de verzorging en olijfolie voor de hydratatie van de huid. Dankzij de zuiverheid van de ingrediënten zijn de Happy Soaps hondenshampoos ook geschikt voor pups.

Er zijn 3 verschillende Honden Shampoo Bars verkrijgbaar: 

  • Universeel met een zoete en kruidige geur.
  • Korte Vacht met quinoa en een lekkere frisse geur.
  • Lange vacht met een milde en verfrissende geur.

9. Flamingo puppy shampoo

Flamingo puppy shampoo is een milde, verzorgende shampoo die helpt de huid te hydrateren. De royale flessen van 1 liter zijn ideaal als je meerdere pups hebt.

10. Diamex  shampoo puppy

Deze zeer milde puppy shampoo is geschikt voor de eerste wasbeurt of na een ongelukje bij de jonge pup van 10 tot 12 weken. Als de vacht heel erg vies is na het zwemmen in een sloot of rollen in de modder is Diamex shampoo puppy minder geschikt. Door hun milde eigenschappen kunnen alle shampoo’s van Diamex worden gebruikt voor pups van 10 weken en ouder.

Diamex puppy shampoo is te vergelijken met baby shampoo, het irriteert de ogen niet en is daarom ook geschikt voor het wassen van het kopje van de pup.