Diabetes ken je vooral omdat het steeds meer bij mensen voorkomt. Maar ook katten krijgen steeds vaker diabetes.

Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 60% van alle katten lijdt aan diabetes. De officiële term hiervoor is diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd.

diabetes bij katten

Wat is diabetes bij katten?

Diabetes bij katten komt voornamelijk in twee verschillende vormen voor, type 1 en type 2.

Diabetes kat type 1
Bij diabetes type 1 wordt er te weinig of geen insuline geproduceerd doordat de bèta-cellen worden vernietigd door het eigen lichaam van de kat

Diabetes kat type 2
Hierbij reageren de bèta-cellen van het lichaam minder goed op insuline waardoor er een te laag glucosegehalte ontstaat in het bloed. In plaats van dat de glucose wordt opgenomen in het lichaam plast de kat het weer uit.

Ongeveer 90% van de katten met diabetes heeft type 2 en isde meest voorkomende vorm van suikerziekte bij katten.

Symptomen diabetes kat

Onderstaande symptomen kunnen betekenen dat je kat suikerziekte heeft:

  • Veel plassen en water drinken. Dit kan ook een symptoom zijn als je kat blaasontsteking heeft
  • Veel eten zonder aan te komen
  • Je kat is ineens moe en lusteloos terwijl hij hiervoor energiek was
  • De vacht ziet er doffer uit

Diabetes bij katten is goed te behandelen. Het is belangrijk naar de dierenarts te gaan als je vermoed dat je kat suikerziekte heeft. In een verder gevorderd stadium van diabetes kunnen volgende symptomen zichtbaar worden:

  • Je kat wordt ziek en misselijk
  • Blindheid
  • Je kat wordt nog minder actief en slaapt erg veel
  • Ketoacidose: de vacht gaat erg zoet ruiken. Ga hierbij direct naar de dierenarts.

Hoe controleer je thuis of je kat diabetes heeft?

Een diagnose laat je opmaken door een dierenarts. Maar het is ook handig om thuis het glucosegehalte van je kat te monitoren. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn speciale glucosemeters te koop waarbij je met een prikje bloed afneemt en dit analyseert met behulp van een strip en een glucosemeter.

Bovenstaande manier kan pijnlijk en vervelend zijn voor je huisdier. Het is tegenwoordig ook mogelijk om het glucosegehalte te monitoren met behulp van urine. Met de hulpmiddelen en de teststrips van Petnostics vang je gemakkelijk de urine op en analyseer je het met behulp van een app.

Als je het vermoeden hebt dat je kat diabetes heeft dan kun je het beste de speciale strips voor diabetes kopen, je krijgt dan 5 strips.

suikerziekte kat

Deze app analyseert de waarden van glucose en ketonen en slaat deze op zodat je ook het verloop kan monitoren over een langere periode. Zeer handig ook al is het vooral bedoeld om de waarden in gaten te houden en je voor een officiële diagnose naar de dierenarts gaat.

Hoe controleer je thuis gemakkelijk de urine van je kat?

  • Vang gemakkelijk zelf de urine in de kattenbak met speciale kattenbakkorrels
  • Gebruik een teststrip die de dierenarts ook gebruikt
  • Analyseer de resultaten met je mobiele telefoon

Meer informatie

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose wordt gesteld door de dierenarts. De arts zal vragen naar de symptomen zoals hierboven beschreven. Daarnaast vindt een lichamelijk onderzoek plaats en zal het bloed en de urine worden geanalyseerd.

De analyse van het bloed gebeurt op verschillende waarden:

  • Het glucosegehalte (suikergehalte)
  • Fructosamine: omdat het suikergehalte in het bloed ook hoger kan worden door stress moeten ook andere waarden worden gecontroleerd. Fructosamine is een eiwit dat in het bloed zit en ontstaat bij een hoog glucosegehalte. Zijn de waarden hoog dan kan worden gesteld dat het glucosegehalte voor een langere periode te hoog is en hiermee wordt uitgesloten dat dit alleen komt door kortdurende stress.
  • Het kaliumgehalte: veel plassen kan leiden tot een te laag kaliumgehalte. Kalium help katten bij de spierfuncties. Een te laag kaliumgehalte kan effect hebben op de houding, de kop gaat hangen en de poten zijn minder sterk waardoor hij er doorheen kan zakken.
  • Een te laag fosforgehalte: een te laag gehalte kan zorgen voor bloedafbraak wat levensbedreigend kan worden. Dit ontstaat bij de behandeling van suikerziekte. Tijdens de behandeling moet dit goed worden gemonitord bij de dierenarts.

Naast het bloed wordt ook de urine gecontroleerd. Dit gebeurt op de waarden glucose en ketonen. Het glucosegehalte geeft aan in hoeverre suikers worden opgenomen in het lichaam en ketonen kunnen wijzen op ketoacidose. Als dit laatste het geval is dan moet er snel worden behandeld.

Zorg er voor dat je ook thuis urinestrips hebt zodat je geregeld zelf de urine van je kat kunt controleren. Hierdoor hoef je niet heel vaak naar de dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van suikerziekte bij katten?

Er zijn verschillende aspecten die ten grondslag kunnen liggen aan het ontwikkelen suikerziekte bij katten. Ook kunnen katten dit op elke leeftijd ontwikkelen. Hieronder meest voorkomende oorzaken van diabetes.

  1. Te weinig bewegen en overgewicht: tegenwoordig blijven steeds meer katten binnen. Hierdoor krijgen ze weinig beweging en als het ook nog wordt gecombineerd met een ongezond dieet dan kan dit leiden tot diabetes. Als een hond diabetes heeft kan dit ook een van de oorzaken zijn.
  2. Syndroom van Cushing: ontstaat als er te veel cortisol in het bloed van je kat zit. Cortisol is een stresshormoon, net zoals adrenaline dat is.
  3. Genetische aanleg: bij sommige katten speelt erfelijkheid een rol bij het ontwikkelen van diabetes.
  4. Bijwerkingen van medicijnen: sommige medicijnen zorgen voor een verminderende gevoeligheid voor insuline, bijvoorbeeld poezenpil en prednison.
  5. Overproductie van groeihormonen: voornamelijk bij teven die ouder zijn en niet gesteriliseerd zijn.

Bovenstaande oorzaken zorgen voor een verminderde gevoeligheid voor insuline waardoor hiervan meer wordt aangemaakt. Dit resulteert in een uitputting van de insuline producerende cellen waardoor een tekort ontstaat. Dit noemen we suikerziekte.

Suikerziekte kat: hoe behandel je dit?

Diabetes moet worden behandeld en als je dit tijdig doet dan is behandeling goed mogelijk. De behandeling kan in totaal in 4 delen worden worden onderverdeeld die samen de totale behandeling vormen.

1. Insuline

Na de diagnose bij de dierenarts wordt insuline voorgeschreven. Dit moet je zelf thuis toedienen doormiddel van een prikje. De dierenarts zal goed uitleggen hoe je dit het beste kunt doen. Twee maal per dag zal het prikje moeten worden gegeven zodat gedurende de dag het glucosegehalte op peil blijft zonder uitschieters.

2. Voeding en beweging

Gezonde voeding is altijd belangrijk voor huisdieren maar helemaal als je kat diabetes heeft. Gelukkig zijn er ook speciale diëten voor katten met diabetes. Zorg er ook voor dat je kat voldoende beweging krijgt.

3. Medicatie

In sommige gevallen kan een behandeling met medicijnen helpen bij suikerziekte, dit zal alleen gebeuren als de bèta-cellen nog goed werkend zijn.

4. Regelmaat

Bovenstaande behandelmethoden hebben regelmaat nodig. De insuline moet strikt volgens planning worden toegediend op dezelfde tijdstippen. Op deze manier blijft het insulinegehalte het meest stabiel op peil zonder enorme uitschieters.

Daarnaast is regelmatig bewegen ook zeer belangrijk om eventueel overgewicht tegen te gaan, dit geldt ook voor voeding.

Ook moet je thuis regelmatig de kat zelf controleren. Dit kan door met teststrips de urine van je kat te controleren op glucose en ketonen.

In het begin van de behandeling moet dit vaker gebeuren dan in een later stadium als de behandeling van de suikerziekte al onder controle is. Daarnaast is het goed om 4 keer per jaar je kat te laten testen bij de dierenarts.

petnostics diabetes thuisttest

Wat is het risico als je diabetes niet behandelt?

Er zijn verschillende risico’s als je een kat met diabetes niet behandelt. Ook kan behandeling zelf risico’s met zich meebrengen als dit niet op de juiste manier wordt uitgevoerd.

De symptomen zoals eerder beschreven kunnen verergeren en deze kunnen op lange termijn flinke schade aanrichten aan het lichaam. Naast geluk en gezondheid van het dier kunnen onderstaande complicaties verschijnen.

Ketacidose

Doordat er teveel ketonen in het bloed zitten en dit gaat verzuren kan er ketacidose optreden. Je kat krijgt dat te weinig insuline en kan ernstig verzwakken. Als dit het geval is dan moet je direct naar de dierenarts gaan om dit te laten behandelen. Je kunt dit herkennen aan de geur van de vacht, deze wordt heel zoet.

Infecties

Wondjes zullen minder snel genezen en het risico op infectie wordt vergroot. Zo loop je kat veel sneller een blaasontsteking of urineweginfectie op. ook kunnen de nieren en lever beschadigd raken.

Staar of blindheid

Staar kan zich ontwikkelen door diabetes. Dit kan zelfs leiden tot blindheid. De ogen worden troebel en krijgen een grijsachtige waas. Dit kan echter ook door ouderdom komen.

Hypoglycemie

Een Hypoglycemie (Hypo) ontstaat als er in het bloed van de kat te weinig suiker zit. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld niet eten terwijl er wel insuline is toegediend of als er een te hoge dosering insuline wordt beruikt.

Een hypo kun je herkennen aan het gedrag van je kat. Deze wordt eerst enorm onrustig en miauwt veel. Daarna wordt je kat erg lusteloos, sloom en hangerig. Uiteindelijk kant dit zelfs leiden tot een coma. Neem bij het vermoeden van een hypo altijd contact op met de dierenarts.

Conclusies over diabetes bij katten

Diabetes bij katten kan vervelend zijn en verstrekkende gevolgen hebben voor het geluk en welzijn van je kat. Gelukkig is het goed te behandelen. Begin er zo vroeg mogelijk mee om zo de kans op een lang en gelukkig leven van je kat te vergroten.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov