Vlooien zijn nare beestjes, die leven van bloed en door hun beten jeuk veroorzaken. Niet alleen bij je hond of kat, want als ze echt honger hebben kunnen ook overspringen op jou. Tijdens de warme zomermaanden kunnen ze, als je ze niet onder controle houdt, een ware plaag in heel het huis veroorzaken. We zullen laten zien dat niet alleen vlooienshampoo voor honden helpt, als is dit vaak wel de beste remedie.

Als je hond of kat zich opmerkelijk vaak krabt is het verstandig om de vacht eens goed te inspecteren. Duw de vacht op een aantal plekken opzij zodat je de huid kunt zien. Kijk of je vlooien ziet, maar ook of er kleine zwarte puntjes op de huid zitten. Dit is de ontlasting van vlooien en duidt uiteraard ook op de aanwezigheid van vlooien op je hond of kat.

Beste shampoo hond tegen vlooien

Vlooien en hun ontlasting kun je goed opsporen en verwijderen met een speciale vlooienkam. Dat je hond vlooien heeft, heeft op zich niets met hygiëne te maken. Iedere hond of kat kan vlooien oplopen uit de omgeving. Als een volwassen vlo lekker gegeten heeft op een hond of kat kan die enkele honderden tot duizenden eitjes leggen. Die vallen, zowel buiten als in huis, op de grond. Uit deze eitjes worden larven geboren, die wegkruipen naar donkere hoekjes, zowel in huis als buiten in het bos. De larven vervellen een aantal keren en verpoppen zich vervolgens. In de pop ontwikkelt zich een volwassen vlo, die onder invloed van warmte en trillingen uit de pop tevoorschijn komt.

Deze vlo wacht dan in de omgeving op een passerende hond of kat, bespringt deze en doet zich te goed aan zijn bloed. Na de maaltijd kan de vlo eitjes leggen en begint het hele verhaal weer van voren af aan. Met dat verschil dat er nu niet één vlo is, maar een paar honderd.

Alle reden om het probleem bij de bron aan te pakken en je huisdier, die meestal de pineut is, vlo-vrij te houden. Om je daarbij te helpen hebben we een lijst gemaakt van de 5 beste middelen tegen vlooien.

1. Beste anti vlooienshampoo hond: Oxyfresh Pet Shampoo

Oxyfresh Pet shampoo is onze grote favoriet om je hond schoon te houden. De actieve zuurstofformule Oxygene is een gestabiliseerde vorm van chloordioxide. Dit is een krachtige maar zeer veilige vorm van desinfectie die al vele decennia wordt gebruikt voor het zuiveren van drinkwater. De ontsmetting gebeurt door middel van oxidatie, een proces waarbij electronen in moleculen worden uitgewisseld. Zo kunnen bacteriën, parasieten, vuil en stank op een zachte manier uit de vacht verwijderd worden. En dat zonder irriterende stoffen of synthetische parfum.

Houd de vacht van je hond schoon, fris en vlo-vrij met Oxyfresh Pet Hondenshampoo. Uiteraard is de pH-waarde afgestemd op de hondenhuid en is deze huisdieren-shampoo niet getest op proefdieren. Je hond wassen is geen probleem.

Hoewel katten zich maar zelden laten wassen, is Oxyfresh Pet shampoo wel geschikt voor ze als dat een keer toch noodzakelijk is.

Anti vlo shampoo hond

Ofyfresh Pet Shampoo is verkrijgbaar bol.com en te koop op petz.nl

2. Petz Therapy Anti Vlooien Shampoo voor hond en kat

Petz Therapy huisdieren-shampoos zijn onderverdeeld naar verschillende typen haar en vacht. Uiteraard zijn ze helemaal afgestemd op de dierenhuid. Daarbij is vooral de zuurgraad anders dan die van mensen-shampoo. Dat is belangrijk om de huid en de vacht van je hond gezond te houden en de natuurlijke vetlaag niet aan te tasten.

Vlooien shampoo hond

Petz Therapy Anti Vlooien Shampoo voor hond en kat is speciaal bedoeld om je hond vrij te maken  van vlooien en ander ongedierte, en dat ook zo te houden. Ook voor een kat die onder de vlooien zit kan een wasbeurt de oplossing zijn, mits de kat het toelaat.

Petz Therapy Anti Vlooien Shampoo voor hond en kat is geschikt voor pups en kittens vanaf 6 weken oud.

3. Beapher vlooienspray

Nadat je je hond of kat met één van bovenstaande shampoos vlo-vrij hebt gemaakt, is het goed om ook de omgeving van je huisdier te behandelen. Gezien de cyclus van de vlo, uitgelegd in de inleiding, kun je anders snel weer overnieuw beginnen.

Beapher vlooienspray bestrijdt de vlooien en hun larven in het tapijt, de honden- of kattenmand en de rest van de omgeving. Het werkzame ingrediënt verspreidt zich gemakkelijk door middel van aerosolen, wat de spray eenvoudig toepasbaar maakt.

4. Amflee Spot on tegen vlooien en teken voor honden

Amflee spot on is een insecticide, die met de nodige voorzichtigheid gebruikt moet worden. Zo kun je het niet gebruiken bij katten, pups jonger dan 2 maanden en/of lichter dan 2 kg en zieke of herstellende honden.

Dit is dus een zwaarder middel dan een vlooienshampoo, maar het voordeel is dat behalve vlooien ook teken en luizen worden gedood. 

5. Seresto vlooienband

Ook Seresto vlooienbanden beschermen tegen zowel vlooien, luizen als teken en dat maar liefst 8 maanden lang. Ze zijn beschikbaar voor honden en katten.

Een Seresto vlooien- en tekenband is een halsband, die opgerold wordt geleverd in een blikje. Doe de band om de nek van je kat of hond en maak hem vast met het gespje. Let erop dat hij strak genoeg zit om zo veel mogelijk huid te raken, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt voor je huisdier. De regel is dat er nog twee vingers tussen de nek van je huisdier en de vlooienband moeten passen. Knip het overblijvende stuk van de vlooienband af. 

Vanaf nu verspreidt de vlooienband beetje bij beetje een stof over de huid van de kat of hond, die vlooien, luizen en teken wegjaagt en doodt. Het middel geeft de insecten het gevoel dat ze over heet zand lopen en zullen snel maken dat ze wegkomen. Je huisdier wordt daarom meestal niet meer gebeten.

De Seresto vlooienband houdt je kat of hond tot 8 maanden ongedierte-vrij. Omdat de insecten zowel weggejaagd als gedood worden krijgen ze de kans niet om je huisdier te bijten, wat het begin kan zijn van een plaag. Tegen de tijd dat de 8 maanden verlopen is het goed om de huid van je hond of kat af en toe te controleren. Een enkele keer komt het voor dat de werkzaamheid op het eind afneemt.