Hondengeur Verwijderen in 1 Minuut : Top 10 Middelen

hondengeur verwijderen

Auteur: Marijke Duboise, dierzorgspecialist bij huisdierenarts.nl

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag van Judith:

” Mijn huis, bank, tapijt en zelfs mijn auto ruikt naar onze hond. Ik heb meerdere oplossingen geprobeerd maar de nare geur blijft. Wat kan ik nu het beste doen? Met welk middel kan ik hondengeur wél verwijderen?”

Hondengeur verwijderen uit huis

De vraag van Judith is begrijpelijk.

Een stinkende dierengeur kan namelijk het woongenot negatief beïnvloeden, visite kan zich eraan storen ( geeft o.a. een stressreactie) , je kunt er ziek van worden en zelfs de waarde van je huis en auto kan erdoor dalen.

Ook de gedachte is niet fris om de volgende reden:

Hondengeur ontstaat doordat bacteriën zich vastklampen aan hondenharen, afvalstoffen, zweet en huidschilfers en dit omzetten in vluchtige verbindingen, oftewel stinkende geuren.

Je ademt dus eigenlijk verteerde lichaamstoffen van je viervoeter in. Je hersenen geven daarom direct een alarmsignaal af: Het is hier vies en onveilig.

hondenlucht verwijderen uit huis

Het is niet de vraag of je de vieze hondengeur moet verwijderen, maar vooral op welke manier je dit veilig en succesvol kunt doen.

Met behulp van literatuur, reviews, tests en advies van onze specialisten geef ik antwoord op de vraag:

Wat is het beste middel tegen vieze hondengeur?

In dit artikel lees je de top 10 best bewezen producten en tips om hondengeur te verwijderen.

En je leert voor welke middelen je maar beter uit kunt kijken.

Voor welke producten moet je uitkijken en waarom?

hondengeur verwijderen uit auto

Bepaalde websites raden azijn, wodka, ammonia, waspoeder, tea tree oil of andere etherische oliën en zelfs chloor aan.

Dit is onverstandig.

De gezondheid van je hond kan hierdoor in gevaar komen.

Ook kunnen je meubels, tapijt of gordijnen aangetast worden door deze middelen.

Ook speciale geurverwijderaars tegen vieze huisdiergeuren bevatten soms gevaarlijke bestanddelen. Deze waarschuwen er bijvoorbeeld voor dat ze schadelijk zijn bij inslikken, kunnen een allergische huidreactie, ademhalingsmoeilijkheden, irritatie van de luchtwegen, slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Dat geldt dus ook voor je huisdier.

Probeer deze producten altijd te vermijden. Let daarbij ook goed op deze punten:

 • Veel chemisch samengestelde geurverwijderaars zijn niet geschikt voor banken, tapijten of gordijnen. Zorg ervoor dat het product de stof niet aantast.
 • Let erop dat het artikel het probleem aanpakt op moleculair niveau.
 • Wees bedacht op artikelen die enkel geurmaskerend werken. Een simpele vloeistof met dennenappelgeur pakt het onderliggende probleem niet aan. Het maakt de geur vaak sterker.

Welk product kan ik veilig gebruiken om van hondengeur af te komen?

hondengeur verwijderen uit tapijt

Gelukkig zijn er veilige en effectieve producten verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk de vieze hondengeur kunt verwijderen.

Hoe onderscheid je veilige van minder veilige artikelen?

De redactie heeft 31 middelen tegen vieze hondengeur getest op de volgende eisen:

HET BESTE PRODUCT TEGEN EEN VIEZE HONDENGEUR:

 • Maakt gebruik van milde, veilige, effectieve ingrediënten voor mensen en dieren.
 • Maskeert de geur niet, maar pakt de bron aan.
 • Bevat geen agressieve bestanddelen zoals alcohol, drijfgassen, parfum, agressieve materialen, ftalaten en parabenen, die onveilig zijn voor huisdieren en materialen in huis.
 • Kan op elk materiaal gebruikt worden en zelfs op het huisdier zelf.

Aan de hand van deze voorwaarden is de top 10 beste middelen tegen een vieze hondengeur samengesteld.

1. Oxyfresh Pet Geurverwijderaar = BEST GETEST

Beste geurverwijderaar tegen vieze hondenlucht

Niet zomaar komt Oxyfresh Pet Geurverwijderaar als beste uit de test. Oxyfresh Pet Geurspray is ’s werelds best verkochte product tegen vieze hondengeur en voor velen niet meer weg te denken uit hun huis (en auto).

Het grote verschil met andere artikelen is dat Oxyfresh niet alleen de bacteriën elimineert die stank veroorzaken, maar ook direct de stinkende geuren neutraliseert. Terwijl andere sprays vaak alleen stank maskeren.

hondenlucht verwijderen uit auto

De formule bestaat uit stabilised chlorine dioxide, ook wel Oxygene genoemd. Deze veilige stof voor mens en dier wordt ook al meer dan 100 jaar gebruikt voor het zuiveren van ons drinkwater. Geuren en bacteriën uitschakelen is dus geen enkel probleem voor deze populaire spray Oxyfresh.

De fabrikant is zó overtuigd dat ze een 100% tevredenheidsgarantie geeft. Niet goed = geld terug.

Als je voorgoed geen geur meer wilt, zul je je hond én huis moeten aanpakken. Omdat je Oxyfresh ook rechtstreeks op je hond kunt sprayen ben je dus met 1 product klaar.

Enkele voordelen op een rij :

 • Elimineert vieze geurtjes effectief in de kern.
 • Bevat geen chemische ingrediënten.
 • Veilig voor mens en dier.
 • Aanbevolen door dierenartsen.
 • Werkt zowel in huis als in de auto.
 • Geschikt voor dagelijks gebruik.
 • Werkt ook tegen urinegeur van hond en kat.
 • Kan direct op het huisdier worden gesprayd bij een stinkende vacht, specifieke huidaandoeningen of ontstoken anaalklieren.

Wat onze redactie betreft is Oxyfresh Pet Geurverwijderaar met afstand de beste optie.

Bekijk of Oxyfresh iets voor jou is bij bol.com of www.petz.nl

2. Petz Therapy Hondenparfum

hond fris laten ruiken hondenparfum

Petz Therapy® Parfum voor Hond en Kat (Friendly) maskeert huisdierengeurtjes en laat de huid en vacht lekker ruiken. Je kunt het middel eenvoudig op de vacht van je huisdier spuiten. De parfum is compleet huidvriendelijk, bevat geen alcohol en is gemaakt op waterbasis.

De parfum is zuinig in gebruik en houdt meerdere dagen aan.

Een mooi product voor je huisdier, dat nare geurtjes goed kan tegengaan. Als je huisdier prettig ruikt, ruikt je huis ook frisser.

Bekijk dit product.

3. Brite Pet Pure Wipes

hond stinkt oplossing

Op nummer 3 geen babydoekjes, maar vochtige doekjes die speciaal voor huisdieren zijn ontwikkeld. Hiermee kun je makkelijk de poten, ogen en mond schoonmaken. De natuurlijke ingrediënten maken een huisdiervriendelijke poetsbeurt mogelijk.

De doekjes bevatten onder meer aloë vera, kamille-extract, kokosnootolie en vitamine E.

Een zacht product, dat heel goed kan helpen om je huisdier schoon te krijgen.

Bekijk Pet Wipes van Pet Pure hier.

4. Nature’s Stance Pet Coat & Hair Care

hondengeur verwijderen uit bank

Deze supplementen van Nature’s Stance zorgen voor een gezonde, glanzende, zachte vacht bij honden en katten en voor minder haaruitval. Dat voorkomt een hoop vieze geurtjes in huis.

De supplementen zijn geschikt voor honden en katten van alle rassen, leeftijden en groottes. De supplementen hebben een voor katten en honden aantrekkelijke baconsmaak.

Kortom: lekkere supplementen die het haar van kat en hond verzorgen. Bekijk hier of dit artikel iets voor jouw viervoeter is.

5. Ventileren

huisdierengeur uit huis ventileren

Een raam opzetten en je huis laten ventileren is nog altijd een effectieve methode om vieze hondengeur tegen te gaan.  Een goed ventilatiesysteem om de vieze lucht te verversen met frisse, schone lucht kan ook een oplossing zijn.

Bij hardnekkige vieze hondengeur, die ook in de meubels en gordijnen is getrokken, is enkel ventileren waarschijnlijk alleen niet afdoende.

6. Goede hondenshampoo

Spray tegen stinkende geur hond

Met een goede hondenshampoo verzorg je de vacht van je hond. Belangrijk, want in de vacht bevinden zich allerlei bacteriën die een risico vormen voor de algehele gezondheid van je huisdier én je hond een onprettige geur vinden.

Waar moet een hondenshampoo aan voldoen?

 • Diervriendelijk en niet-irriterend
 • Geschikt voor dagelijks gebruik
 • pH-neutraal
 • Geen alcohol

Oxyfresh Pet Shampoo is een goede shampoo om een vieze hondengeur tegen te gaan. Het is een van de meest verkochte vachtreinigers voor honden en katten ter wereld.

Het grote verschil met andere shampoos is dat Oxyfresh een sterkere reinigingskracht heeft, maar geen gebruik maakt van alcohol of andere irriterende chemicaliën.

Oxyfresh Pet Shampoo werkt op basis van Oxygene. Dit krachtige en diervriendelijke bestanddeel maskeert geuren niet zoals de meeste shampoos doen, maar pakt juist de bacteriën aan die de geur veroorzaken.

7. HG Alle nare geurtjes weg

Deze geurverwijderaar verwijdert vieze geuren uit bijvoorbeeld meubels en tapijten. Volgens de fabrikant bevat HG Alle nare geurtjes weg biologische ingrediënten.

Hoewel deze geurverwijderaar effectief werkt, is hij niet speciaal gericht op vieze hondenlucht. Ook is de spray niet te gebruiken op je huisdier zelf.

8. No odour Huisdier FRIS

Deze geurverwijderaar bevat geen alcohol of andere oplosmiddelen en is volgens de fabrikant geheel milieuvriendelijk. Speciaal geschikt voor vloerbedekking, stoffen en kleding.

No odour Huisdier FRIS is niet te gebruiken op de hond zelf. Je huis wordt er dus wel van opgefrist, maar de hond zelf niet.

9. California Pets Mondwater

honden geur elimineren

Voor het verwijderen van een vieze hondengeur is het van belang om ook de mond van de hond aan te pakken. Honden stinken immers vaak uit hun mond.

Niet alle honden vinden het fijn om hun tanden te laten poetsen. Dit mondwater van California Pets biedt uitkomst. Het werkt tegen stinkende geur uit de bek, tandsteen en ontstoken tandvlees.

Je kunt het mondwater simpel toevoegen aan het drinkwater van je hond.

De vloeistof op basis van actieve zuurstof. Dit bestrijdt zowel bacteriën in de bek van je hond als in de drinkbak. Het water blijft daarom frisser.

10. PowAir Urine & Odour

Omdat deze geurverwijderaar een mix van 40 essentiële oliën en enzymen bevat, is hij veilig te gebruiken in huis. De spray is te gebruiken op meubels, gordijnen, vloerbedekking en in de mand van huisdieren.

Een fijne spray, maar omdat hij niet te gebruiken is op de hond zelf, eindigt hij niet hoger in onze top 10 van beste middelen tegen een vieze hondengeur.

Let wel op: sommige etherische oliën kunnen giftig zijn voor katten. Heb je naast een hond dus ook een kat, kies dan liever voor een ander middel.

Totale aanpak nodig tegen vieze hondengeur

huis ruikt naar hond

Als je volledig verlost wilt zijn van vieze hondengeur is het slim om zowel je huisdier als je huis aan te pakken. Dat kan heel goed met Oxyfresh Pet Geurverwijderaar, omdat je deze zowel op je huisdier als op je meubels, gordijnen en vloerkleed kunt gebruiken.

Bovendien pakt Oxyresh de bron aan, in plaats van vieze geuren te maskeren. Met Oxyfresh ben je dus met één product klaar.

Je kunt ook de volgende producten samen gebruiken:

 1. Hondenshampoo
 2. Supplementen
 3. Hondenparfum
 4. Wipes
 5. Vlekken- en geurverwijderaar voor in huis
 6. Mondwater voor honden
 7. En dat alles in combinatie met ventileren

Veel gestelde vragen over vieze hondengeur

spray tegen stinkende geur hond

Wat is hondengeur precies?

Gezonde huisdieren hebben, net als mensen, een bepaalde lichaamsgeur. Daarnaast ontstaat de typische ‘hondengeur’ uit bacteriën en schimmels die in de vacht aanwezig zijn, vooral staphylococcus.

Hoe ontstaat een vieze hondengeur?

Sommige honden ruiken uit zichzelf al niet zo prettig, vanwege hun vacht. Daarnaast stinken honden vooral uit hun zweetklieren in hun neus, anus, poten en haren.

Honden vinden het ook fijn om vieze dingen, zoals poep, te rollen. Vocht zorgt voor extra geur: de bekende nattehondengeur.

Ongezonde huisdieren kunnen extra ruiken, door:
– allergie
– slecht dieet
– infecties
– verkeerde vachtverzorging
– hormonale onbalans
– huidaandoening, zoals seborroe
– problemen aan het gebit

Ruiken sommige honden viezer dan andere honden?

Ja, sommige honden ruiken meer dan andere. Deze soorten stinken het meest:

– grote harige honden met een dubbele vacht, zoals Sint Bernards
– kleine honden met een vettige huid, zoals beagles en cocker spaniels
– honden met een rimpelhuid, zoals sharpei’s, mopshondjes, Engelse bulldog.

Wat zijn de nadelen van een hondengeur?

Een vieze geur in huis, waaronder een vieze hondengeur, heeft negatieve psychologische, economische, fysieke en sociale aspecten, blijkt uit een onderzoek uit 2020.1

Dit onderzoek toont aan dat een vieze geur in huis een negatief effect heeft op je stemming. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een depressie, moeheid, verwarring, agressie en spanning.

Vieze geur veroorzaakt bovendien lichamelijke klachten, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, slapeloosheid en irritatie aan ogen, keel en neus.

Een vieze geur in huis heeft een slechte invloed op sociale relaties, omdat mensen bijvoorbeeld niet meer bij je thuis willen komen, mensen kunnen je er minder aantrekkelijk door vinden en mensen kunnen zich schamen voor de vieze geur.

Tot slot hebben vieze geuren thuis negatieve economische gevolgen, blijkt uit dit onderzoek. Je huis kan bijvoorbeeld minder waard worden.

Waarom ruik je de geur van je eigen huis niet?

Vaak ruik je zelf niet meer dat je huis stinkt naar je hond, maar andere mensen wel. Hoe kan dat? Dat komt omdat je ‘geurgeheugen’ erop gericht is om nieuwe, onbekende geuren te ontdekken en niet op het herkennen van bekende geuren.2

Dat zorgt ervoor dat je parfum jezelf niet meer opvalt, maar iemand anders wel. En het zorgt er ook voor dat bekende luchtjes in je huis, zoals de geur van je hond, je niet meer opvallen.

Waarom kan ik beter geen azijn gebruiken?

Azijn wordt vaak aangeraden als middel tegen een vieze hondenlucht. Het middel is echter te agressief en zuur voor graniet, steen, marmer, travertin, kalksteen en houten vloeren. Dat geeft direct beschadigingen.

Het doet ook niets tegen urinevlekken, behalve dat het je hond of kat juist uitnodigt om wéér op die plek te plassen.

Azijn is bovendien giftig voor honden en katten.

Waarom kan ik beter geen ammonia gebruiken?

Dit is een erg agressief middel met een penetrante geur. Het kan verkleuringen geven op bijvoorbeeld je vloerkleed.

Het is niet veilig voor huisdieren, maar juist giftig. Bovendien werkt het net als azijn: als je het gebruikt tegen urinevlekken, vinden honden en katten het juist fijn om er weer overheen te plassen.

Waarom kan ik beter geen etherische oliën gebruiken?

Sommige etherische oliën, zoals tea tree olie, perpermuntolie, eucalyptusolie, kaneelolie en kruidnagelolie, zijn giftig voor katten. Katten kunnen de hoog geconcentreerde etherische oliën niet goed afbreken, wat kan zorgen voor ernstige schade aan de lever.

Wat kan ik beter wel gebruiken?

Een wetenschappelijk bewezen veilige en diervriendelijke stof om geur te verdelgen is gestabiliseerde chlorine dioxide (Oxygene). Een geheel veilige stof dat ook in ziekenhuizen wordt gebruikt. Deze stof vind je terug in de de spray van Oxyfresh, wat ons betreft met afstand het beste idee om de geuren uit je huis, auto, bank, tapijt of waar dan ook te neutraliseren.

Literatuur

 1. Dalton P, Claeson A-S, Horenziak S. The Impact of Indoor Malodor: Historical Perspective, Modern Challenges, Negative Effects, and Approaches for Mitigation. 2020; 11(2):126.
https://www.mdpi.com/2073-4433/11/2/126
 1. P. Koster, P. Moller, J. Mojet. A “Misfit” Theory of Spontaneous Conscious Odor Perception (MITSCOP): reflections on the role and function of odor memory in everyday life. Frontiers in Psychology, Volume 5, 2014.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920064/