Teveel oorsmeer bij een hond kan voor gezondheidsproblemen zorgen.
Een gele of roodbruine oorsmeer kan een teken zijn dat uw hond een oorontsteking heeft. Naast een stank kan dit ook voor pijn zorgen, helemaal als Het spreekt voor zich dat dergelijke klachten het welzijn van je lieveling ernstig aantasten.

oorsmeer hond

Oorsmeer hond: Hoe kun je overtollig oorsmeer voorkomen?

Voorkomen begint met het regelmatig inspecteren en reinigen van de hondenoren. Met de volgende tips kun je gemakkelijk overtollig oorsmeer voor zijn en verhelpen:

1. Begin op jonge leeftijd

Begin al op jonge leeftijd met het aanraken van de oren van je hond. Zo raakt hij vertrouwd met gewriemel aan zijn oren en kun je, als dat later nodig is, makkelijker de oren van je hond schoonmaken.

2. Controleer de oren na buitenactiviteit

Als je de oren wilt nakijken of reinigen, kun je dat het beste doen na een flinke wandeling of intensief spelen. Als je hond vermoeid is door inspanning, blijft hij eerder stil liggen.

3. Controleer regelmatig de oren

Kijk regelmatig in de oren van je hond en ruik eraan. Het deel dat je kunt zien en schoonhouden is het buitenoor of de buitenste gehoorgang. Die loopt van de uitwendige oorschelp tot aan het trommelvlies. Hierzorgt oorsmeer voor bescherming en natuurlijke reiniging, mits de samenstelling van bacteriën en gisten in evenwicht is. Het oorsmeer hoort lichtgeel te zijn en niet te overvloedig. Overmatig donkerbruin of zwart oorsmeer wijst op een probleem en ruikt meestal ook niet fris.

4. Gebruik de juiste en veilige oorreiniger

Gebruik een hoogwaardige en veilige oorreiniger voor honden. Zorg ervoor dat die geen alcohol bevat, want dat doodt weliswaar de bacteriën in het oor, maar prikt en irriteert de gehoorgang.

De oren van je hond op een veilige manier schoonmaken?

  • Gebruik een reiniger zonder chemische ingrediënten
  • Neem een oorreiniger die geen alcohol bevat
  • Gebruik een earcleaner gebaseerd op actief zuurstof

Meer informatie

5. Behandel de oren voorzichtig

Als je wat wilt doen aan de oren, zoals reinigen of de haren in het oor knippen, blijf dan altijd voorzichtig en maak er geen gevecht van. Laat het oor los als hij tegenstribbelt. Prijs je hond tijdens deze handelingen en beloon hem altijd na afloop met een traktatie.

6. Let op grasaren

Kijk na het spelen in het gras de oren altijd na op grasaren, dit zijn scherpe zaden van een wilde grassoort. Grasaren kun je echter niet altijd zien, omdat ze klein zijn en diep in de gehoorgang kunnen raken. Wees daarom ook bedacht op gekrab of andere aanwijzingen dat je hond iets in zijn oor heeft en wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan.

grasaren oorzaak oorsmeer hond
Grasaren prikken en kunnen zorgen voor onherstelbare schade van het trommelvlies.

7. Verzorg overvloedige beharing

Veel haren in de oren kan leiden tot overtollig oorsmeer en een broeinest vormen voor bacteriën, gisten en oormijt. Om oorproblemen te voorkomen helpt het om overvloedige beharing in de oorschelp regelmatig te knippen. Dit doe je met een speciale oorschaar met bolvormige punten. Zo kun je de haren weg te knippen zonder de huid te beschadigen. Hierna kun je de oren reinigen, waarbij je oplet dat je ook alle losgeknipte haren uit de oorschelp verwijdert.

8. Gebruik geen wattenstaafjes

Gebruik geen wattenstaafjes, omdat je daar de gehoorgang onherstelbaar mee kan beschadigen als je hond een onverwachte beweging maakt. Ook katoenen watten zijn niet geschikt, omdat er pluizen in het oor kunnen achterblijven. Beter is om het met schone vingers te doen of met een zachte tissue. Let op dat je alleen de binnenkant van de oorschelp zachtjes schoonwrijft en dat je nooit te diep het oor ingaat.

oorsmeer hond verwijderen met wattenstaafje

9. Kijk uit voor oormijt

Wees bedacht op oormijt. Deze lastige parasiet, ook wel Otodectes Cynotisis genoemd, is zeer besmettelijk en komt vaak bij pups voor en bij honden met een lang hangend oor. Met dit vervelende beestje, dat leeft van oorsmeer en huidschilfers, raakt het gezonde evenwicht in de oorschelp zeker verstoord. Ze eten als het ware de natuurlijke beschermlaag in het oor op, waardoor de tere huid gaat ontsteken.

Het resultaat is dat je hond jeuk krijgt en een hoop vieze troep in de oren. Je hond kan het oplopen door spelen met een besmette soortgenoot, maar ook door contact met een ander dier. Heb je behalve een hond ook andere dieren in huis, dan zullen die allemaal behandeld moeten worden.

10. Droog de oren goed

Je hond kan een oorontsteking oplopen door te zwemmen invies water.Als je hond ervan houdt om in sloten te plonzen, doe je er goed aan om de oren na afloop goed te drogen en te reinigen met een goede oorreiniger, die de balans in het oor direct weer herstelt. Droog de oren ook goed nadat je hebt gewassen met hondenshampoo.

De oren van een hond zijn belangrijk

Oorsmeer bij honden komt veel voor en zich makkelijk ontwikkelen. De oren van je hond hebben een aantal belangrijke functies. Daarom is het belangrijk om overtollig oorsmeer bij je hond te voorkomen. Allereerst dienen oren natuurlijk om geluiden uit de omgeving te kunnen horen.

Terwijl de oren voor een hond zo belangrijk zijn, is het oor ook een heel kwetsbaar orgaan. Veel honden hebben dan ook problemen als oorontsteking en oormijt. Vooral, maar zeker niet uitsluitend, bij honden met hangende oren liggen deze oorklachten voortdurend op de loer. Doordat er minder frisse lucht in een hangend oor komt, ontstaat er al snel een broeierig milieu. Hierin kan het gezonde evenwicht van bacteriën en schimmels verstoord raken en kan een bacterie gaan woekeren.

oorsmeer hond voorkomen en verhelpen

Het gehoor van honden heeft een veel groter bereik dan mensenoren. Je hond hoort alles wat jij hoort, maar daarnaast ook nog hogere enlagere frequentiesdie jij niet kunt horen. Daarnaast is de houding van de oren een communicatiemiddel voor honden, zowel onder elkaar als naar mensen. Om deze functies mogelijk te maken, zijn de oren van honden draaibaar en groter dan die van mensen.

Is oorsmeer bij honden erg?

Oorsmeer bij honden is op zichzelf niet erg. Overmatig oorsmeer kan problemen met zich meebrengen. Reinig daarom regelmatig de oren van je hond met een oorreiniger.

Wanneer ga je naar de dierenarts met oorproblemen van je hond?

De oren van je hond regelmatig reinigen om oorontstekingen, oormijt en andere oorproblemen te voorkomen, kun je zelf doen. Ook een infectie met oormijt kun je zelf behandelen met een goede oorreiniger. Maar als je merkt dat de oorklachten niet verdwijnen, moet je met je hond naar de dierenarts. 

Hetzelfde geldt voor ernstige oorontsteking bij je hond of een bloedoor. Ernstige oorproblemen verdwijnen niet vanzelf, maar worden in de regel alleen maar erger. Als je de gezondheid van de oren van je hond niet vertrouwt, wacht dan niet te lang met naar de dierenarts gaan. Oorproblemen tasten het welzijn van je hond ernstig aan en zijn niet altijd even gemakkelijk te diagnosticeren.

Stinkt je hond en wil je de hondengeur verwijderen? Lees dan deze tips.