Hoe gek je ook bent op je hond, op een hond die stinkt uit zijn bek zit je niet te wachten. Dat heel veel honden uit hun bek stinken, wil niet zeggen dat dat zo hoort. Als je hond uit zijn bek stinkt is het goed om daar aandacht aan te besteden. Als je de oorzaak van de slechte adem kunt achterhalen, kun je die vervolgens verhelpen. Zo kun je weer helemaal genieten van de nabijheid van je hond, ook als hij in je gezicht hijgt.

Een stinkende adem bij honden is meestal het gevolg van gebitsproblemen. Maar liefst 80% van de honden boven de 3 jaar heeft last van gebitsproblemen, de meest voorkomende zijn:

  • tandplak
  • tandsteen
  • ontstoken of bloedend tandvlees.

Bovenstaande gaat gepaard met een meer dan normale hoeveelheid schadelijke bacteriën in de bek- en keelholte. Deze bacteriën zetten de voedselresten, die op de tanden en kiezen blijven plakken, om in zwavelachtige gassen. En dat is wat je ruikt als je hond uit zijn bek stinkt. Daarbij geldt: hoe meer bacteriën, des te erger de stank.

Gebitsproblemen blijken in de meeste gevallen de oorzaak van een stinkende bek bij honden, maar er zijn nog andere mogelijke oorzaken. Hondengeur verwijderen vraagt vaak een totale aanpak. Kun je geen gebitsproblemen vinden die de geur verklaren, zoek dan naar overige oorzaken. Zo is het verstandig regelmatig de vacht te wassen met hondenshampoo. Daarnaast is goed om regelmatig de oren van je hond schoon te maken om ongemakken en stank in oren te voorkomen.

stinkende bek hond beste middel

Merk je dat er wel gebitsproblemen zijn, pak deze dan aan. Een stinkende adem is niet alleen vervelend voor jou, gebitsproblemen hebben veel meer consequenties. Ze zorgen voor pijn en ongemak en hebben gevolgen voor de gezondheid van je hond. Als je hond niet goed kan kauwen heeft dat bijvoorbeeld een negatief effect op de spijsvertering. Ook tandvleesontstekingen hebben nare gevolgen voor de rest van zijn lichaam. Een hond met een slecht gebit en rotte kiezen wordt uiteindelijk ook minder oud dan een hond met een goed verzorgd gebit.

Gebitsproblemen van je hond aanpakken

Gebitsproblemen ontstaan geleidelijk. Net als bij mensen begint het met de vorming van tandplak, dat zich verhardt tot tandsteen. Tandsteen is poreus, waardoor er nog meer tandplak kan blijven hangen. Zo winnen de schadelijke bacteriën in de bek steeds meer terrein. Bovendien groeit tandsteen ook onder het tandvlees door, waardoor dit slecht op het gebit aansluit en kan gaan ontsteken.

Het is dus aan te raden om het gebit van je hond goed te verzorgen. Je hoeft daar niet mee te wachten tot je hond een stinkende bek heeft, beter is om het te voorkomen. Zie je tandplak en tandsteen op het gebit van je hond, dan is het zeker een reden om zijn gebit te gaan verzorgen.

Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen die de verzorging van het hondengebit gemakkelijk maken. Hieronder volgt onze Top 10 van de beste middelen tegen een stinkende bek van je hond.

Uiteraard kun je verschillende middelen combineren. Bijvoorbeeld met een drinkwater-additief en een kauwspeeltje je hond zelf zijn gebit laten verzorgen. Ook dan is het goed om zo nu en dan de tanden te controleren en extra te reinigen met de Dr. Brite Tand- en Tandvleespen.

1. OxyFresh Pet Mondwater

Onbetwist op nummer 1: Oxyfresh Pet Mondwater. Het is de gemakkelijkste en meest effectieve manier om het gebit van je hond te verzorgen. Het is een additief, speciaal voor huisdieren, dat je eenvoudig toevoegt aan het drinkwater. Dat verandert daarmee in een gebitsverzorgend mondwater.

De stinkende adem wordt er niet door gemaskeerd, Oxygene breekt de zwavelachtige gassen op moleculair af. De combinatie van de actieve zuurstofformule Oxygene en zink maakt de leefomgeving ongeschikt voor schadelijke anaerobe bacteriën in de bek. Hiermee ga je zonder enige moeite de vorming van tandplak tegen, waarmee je het gebit en het tandvlees van je hond effectief beschermt tegen parodontitis, gingivitis en een slechte adem. Zo pak je het probleem van de stinkende hondenbek structureel bij de bron aan.

Mondwater hond Oxyfresh pet

Oxyfresh Pets Mondwater reinigt effectief en veilig. Het bevat geen schadelijke chemicaliën en is volledig smaak- en geurloos zodat ook de meest kieskeurige honden het gebitsverzorgende water willen drinken.

Oxyfresh Pet Mondwater is de ideale oplossing als je hond niet van tandenpoetsen houdt of als jij daar geen tijd voor hebt. Ook zonder gewriemel in de bek blijft het gebit beschermd en gezond.

Dit huisdieren mondwater kan tandplak oplossen, maar als dit al is verhardt tot tandsteen moet het mechanisch verwijderd worden. Tandsteen kan door middel van actieve zuurstof wel poreuzer gemaakt worden, waardoor je het gemakkelijker kunt verwijderen. Je kunt een gebitsreiniging er mee voorbereiden.

Als je hond geen stinkende bek heeft en er nog geen sprake is van gebitsproblemen, kun je OxyFresh Pet Mondwater natuurlijk ook gebruiken om deze ellende te voorkomen. Dit is speciaal aan te raden bij honden, die door de vorm van hun gebit bijna zeker gebitsproblemen gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij rassen met een te korte kaak, waardoor de tanden en kiezen scheef groeien.

2. AE Dogz tandenkrabber

Als je bij de inspectie van de bek van je hond tandsteen op het gebit opmerkt is het belangrijk om dit te laten verwijderen. Zoals boven uitgelegd biedt een gebit met tandsteen een voedingsbodem voor bacteriën en een vicieuze cirkel met steeds meer tandplak en tandsteen. Op den duur leidt dat niet alleen tot een stinkende adem, maar ook tot tandvleesontstekingen, pijn en rotte tanden en kiezen.

tandenkrabber hond tandsteen verwijderen

Een gebitsreiniging bij de dierenarts of trimsalon is vrij kostbaar. Bovendien wordt je hond dan meestal onder volledige narcose gebracht, wat niet echt gezond is. 

Met de AE Dogz tandenkrabber kun je zelf de gebitsreiniging bij je hond uitvoeren en het tandsteen verwijderen voordat het problemen op gaat leveren.

Het spreekt voor zich dat je daar een flinke portie geduld en handigheid bij nodig hebt en dat je niet het hele gebit in één keer kunt reinigen.

3. California Pets Mondwater

California Pets is net als onze nummer 1 een drinkwater-additief, de meest eenvoudige gebitsverzorging voor je hond. Ook dit huisdieren mondwater is gebaseerd op een actieve zuurstofformule. Het bestrijdt zowel de bacteriën in de bek van je hond als in het water in de drinkbak. Met name bij sterk kwijlende honden heeft dat het voordeel dat niet alleen de bek, maar ook het drinkwater frisser blijft.

Gebitsreiniging met behulp van een actieve zuurstofformule is effectief maar veilig. De ondersteunende stoffen Tetranatrium EDTA en natrium bicarbonaat (zuiveringszout) neutraliseren de zuurgraad (pH-waarde) van het water.

Net als Oxyfresh Pets mondwater heeft California Pets mondwater geen smaak of geur. Je hond zal niet merken dat hij niet alleen water drinkt, maar ook zijn gebit verzorgt.

honden geur elimineren

4. Pet District Elektrische tandenborstel voor honden 

Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat elektrische tandenborstels veel effectiever tandplak kunnen verwijderen dan hand-tandenborstels. Als je hond het toelaat dat je zijn tanden poetst is elektrisch poetsen misschien ook een goed idee voor je hond. Behalve de grondigere reiniging heeft een elektrische tandenborstel het voordeel dat je niet hard hoeft te schrobben.

honden tandenborstel bek stinkt

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden ziet er anders uit dan je eigen elektrische tandenborstel. De ronde borstelkop met rondom uit fijne zachte haartjes is helemaal gericht op de vorm van het hondengebit. Hiermee kun je tandplak goed en veilig verwijderen van de hoekigere tanden en kiezen van het hondengebit. Ook wordt het tandvlees gemasseerd, net zoals bij onze elektrische tandenborstels. 

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden is ergonomisch ontworpen, waterproof en draadloos. Dat maakt hem gemakkelijk te hanteren. Om je hond zo min mogelijk te storen is het geluid minimaal.

5. Oxyfresh Pet Dierentandpasta

Als je hond het toelaat is het goed om 2 keer per week zijn tanden te poetsen. Net als jouw eigen tandenborstel niet geschikt is voor honden, geldt dat ook voor tandpasta. Hierbij gaat het niet om de vorm van het gebit, maar het gegeven dat honden tandpasta niet uitspugen.

OxyFresh Pet Gel Tandpasta is speciaal gemaakt voor huisdieren en bevat alleen ingrediënten, die je hond zonder problemen kan doorslikken.

Alle producten van Oxyfresh zijn gebaseerd op een combinatie van de actieve zuurstofformule Oxygene en zink. Dat geldt voor de mensen-mondzorgproducten maar ook voor deze dierentandpasta.

Actieve zuurstof bestrijdt samen met zink de schadelijke bacteriën in de bek. Hierdoor blijft er minder tandplak achter, wat vervolgens leidt tot minder tandsteen. Geïrriteerd tandvlees wordt gekalmeerd en de honden-adem verfrist.

hond bek stinkt tandpasta

6. Nature’s Stance Gebit Supplement Hond & Kat

Helaas zitten niet alle huisdieren erop te wachten dat je hun tanden regelmatig poetst. Om gebitsproblemen door tandplak te voorkomen wil je natuurlijk wel het gebit van je hond (of kat) goed verzorgen.Een gezond gebit draagt immers bij aan het welzijn van je huisdier en zorgt ervoor dat je er zo lang mogelijk in goede gezondheid van kan genieten.

Een oplossing voor honden en katten die niet willen dat je hun gebit reinigt zijn Nature’s Stance gebitsverzorgende snoepjes. De smaak ervan is helemaal afgestemd op huisdieren: ahornsiroop en bacon.

Je hond is er dol op en zal het zien als een traktatie.

Mondverzorging hond

Nature’s Stance Gebit Supplement Hond & Kat bevat volledig natuurlijke plantenextracten en antioxidanten. Ingrediënten als venkel, veenbessen en het co-enzym Q10 verzorgen het gebit en verfrissen de adem. De tabletten bevatten tal van vitaminen en mineralen die bevorderlijk zijn voor een gezond gebit en tandvlees. Ook bevatten ze zink, dat veilig en effectief schadelijke bacteriën bestrijdt.

7. Dr. Brite Tand- en Tandvleespen voor hond & kat

Dr. Brite is een Amerikaans merk dat zuivere, natuurlijke ingrediënten gebruikt, zowel voor de gebitsverzorging van mensen als van huisdieren. De Tand- en Tandvleespen gaat heel gericht de vorming van tandplak tegen met natuurlijke middelen als kokosolie, peterseliezaadolie en propolis, een antibacterieel bijenproduct

De Dr. Brite Tand- en Tandvleespen is een alternatief voor het tanden poetsen, wat nu eenmaal niet bij alle huisdieren gemakkelijk gaat. De pen heeft een zachte siliconen scrub-tip waarmee je over de tanden en het tandvlees van je hond wrijft.

Zo verwijder je tandplak en voorkom je de vorming van tandsteen. De ingrediënten reinigen de tanden en kiezen, verbeteren de conditie van het tandvlees en verfrissen de adem

Bemerk je kleine irritaties of zwellingen van het tandvlees, dan kun je die ook heel gericht behandelen met de Dr. Brite Tand- en Tandvleespen.

8. Oxyfresh Pet Mondspray

Als je hond het niet toelaat dat je zijn tanden poetst en bijvoorbeeld te oud is om daar nog aan te wennen, zijn er gelukkig andere manieren om zijn gebit te verzorgen en van de stinkende bek af te komen. Oxyfresh Pet Mondpray spuit je direct op het gebit en het tandvlees, wat veel sneller gaat dan tanden poetsen.

Oxyfresh Pet Mondspray bevat dezelfde effectieve en veilige formule als onze nummer 5. . Oxyfresh Pet Gel Tandpasta. De actieve zuurstofformule Oxygene bestrijdt samen met zink de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek.

Dit reinigt het gebit, verzorgt het tandvlees en maakt de honden-adem direct frisser. 

mondspray hond stinkende bek

Oxyfresh Pet Mondspray is geur- en smaakloos. Je hond zal even moeten wennen aan het sprayen, maar zal er weinig bezwaar tegen hebben. Door dit regelmatig te doen vormt er zich minder tandplak op het gebit wat kan verharden tot tandsteen. Hiermee beland je niet in de vicieuze cirkel van steeds meer gebitsproblemen en kans op tandvleesontstekingen.

9. Chewsi Dental Chew Toy

Alles wat je hond zelf kan doen aan gebitsverzorging, bespaart jou tijd en moeite. De Chewsi Dental Chew Toy is een uitgekiend kauwspeeltje, waarmee je hond al spelend en kauwend zijn gebit verzorgt.

De zachte noppen van het speeltje verwijderen voedselresten en tandplak van de tanden en kiezen. Minder tandplak betekent vanzelf minder vorming van tandsteen en andere gebitsproblemen. Via een opening kun je zelfs honden-tandpasta in het speeltje aanbrengen. Dat maakt het kauwen een nog effectievere gebitsreiniging. Gebruik hier wel een speciale tandpasta voor huisdieren voor, zoals onze nummer 5. Oxyfresh Pet Gel Tandpasta.

De Chewsi Dental Chew Toy is gemaakt van sterk en veilig materiaal, dat bestand is tegen kauwen. Het kauwspeeltje is te koop in drie afmetingen, die vastgesteld worden aan de hand van het gewicht van je hond.

10. Oxyfresh Pet Dental kit

Met de Oxyfresh Pet Dental kit haal je alles in huis om het gebit van je hond of kat effectief te verzorgen. Het bevat onze nummer 1, Oxyfresh Pet Mondwater dat het drinkwater van je hond verandert in een gebitsverzorgend mondwater. Maar ook nummer 5: Oxyfresh Pet Gel Tandpasta, de speciale dieren-tandpasta. Deze kun je gebruiken op de meegeleverde handige vingertandenborstels.

Hond stinkt uit bek middel

De onderdelen van de Oxyfresh Pet Dental kit verzorgen het hondengebit effectief en veilig. Het drinkwater additief en de dieren-tandpasta bevatten de gepatenteerde formule Oxygene, die samen met zink de schadelijke bacteriën bestrijdt.

Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor de vorming van tandplak, tandvleesontstekingen en een stinkende adem.

De onderdelen van de Oxyfresh Pet Dental kit verzorgen het hondengebit effectief en veilig. Het drinkwater additief en de dieren-tandpasta bevatten de gepatenteerde formule Oxygene, die samen met zink de schadelijke bacteriën bestrijdt. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor de vorming van tandplak, tandvleesontstekingen en een stinkende adem.

Oxyfresh Pet Mondwater in de drinkbak en twee keer per week tanden poetsen met Oxyfresh Pet Gel Tandpasta verzorgt het gebit en de bek van je hond effectief en veilig. Het vermindert de opbouw van tandplak en tandsteen, beschermt het tandvlees, houdt de hondenadem fris en voorkomt andere gebitsproblemen die de gezondheid en het welzijn van je huisdier kunnen aantasten.

Tot slot

Met bovenstaande middelen kun je veilig en effectief de stinkende adem van je hond verhelpen. Verdwijnt de stank desondanks niet, ga dan naar de dierenarts. Hoewel de meeste gevallen van een stinkende hondenbek worden veroorzaakt door gebitsproblemen, is dat niet altijd het geval. Ook spijsverteringsproblemen of diabetes kunnen de adem van je hond doen stinken. Laat dat in ieder geval onderzoeken.

Constateer je niet alleen tandplak en tandsteen in de bek van je hond, maar ook tandvleesontstekingen en tandbederf? Ga ook dan naar de dierenarts. Nadat de problemen verholpen zijn, kun je onze Top 10 beste middelen tegen een stinkende hondenbek gebruiken om herhaling te voorkomen.

Let ook op overige verzorging van je hond. Stank kan ook komen bijvoorbeeld een infectie in de oren wat veroorzaakt kan worden door overmatig oorsmeer of bijvoorbeeld door oormijt bij je hond.