Het is heel vervelend als je hond stinkt. Hierover krijgen we vaak de vraag: mijn hond stinkt, wat kan ik hieraan doen? Je hond is vaak in huis en een stinkende hond zorgt voor een negatief effect op je woongenot. Daarnaast kan eventueel bezoek zich er aan storen en in sommige gevallen is een stinkende hond een teken van slechte gezondheid. Vaak gaat de stank gepaard met de volgende symptomen:

 • Jeuk
 • Verlies van haar
 • Schilferige huid

In dit artikel leggen we de meest voorkomende oorzaken bij een stinkende hond uit.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken bij een stinkende hond?

1. Hond heeft stinkende vacht

Een stinkende vacht kan meerdere oorzaken hebben en komt vrij vaak voor. Meestal wordt dit veroorzaakt door:

 1. Vochtige vacht
 2. Huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie)

Door veel buiten te zijn met je hond kan de vacht nat of vochtig worden. Door bijvoorbeeld in nat gras te lopen of in een sloot te zwemmen. Allerlei bacteriën en vuil blijven dan in de vacht hangen en leven. Het is van belang je hond goed af te drogen en regelmatig te verzorgen met een goede hondenshampoo. Begin vanaf jongs af aan met het wassen van je puppy. Dit voorkomt dat bacteriën en gisten kunnen zorgen voor een onfrisse hondenvacht of kunnen uitmonden in een huidinfectie. Met name de gist Malassezia Pachydermatitis ie een veroorzaker van stank in de hondenvacht.

De vacht van je hond wassen doe je met een gezonde hondenshampoo. Deze moet in elk geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. pH-neutraal
 2. Geen alcohol
 3. Geen chemische of irriterende stoffen
 4. Geschikt zijn voor dagelijks gebruik

In een gezonde hondenvacht zitten altijd bacteriën en gisten en meestal is dit ongevaarlijk. Bij een verminderde weerstand zorgt dit som voor infectie, hierdoor kan het gaan stinken.

Als de vacht fris ruikt en er geen irritaties op de huid te vinden zijn dan kan de onfrisse geur ergens anders vandaan komen. Controleer in dit geval ook de huidplooien, het gebit, de oren en de staart.

hond stinkt naar vis

De beste hondenshampoo is die van Oxyfresh Pet. Deze shampoo werkt op basis van Oxygene. Dit diervriendelijke en krachtige ingrediënt pakt de bacteriën aan die de geur veroorzaken in plaats van het alleen te maskeren. Daarnaast is Oxyfresh Pet uitermate geschikt om te gebruiken als puppyshampoo.

De hondenshampoo van Oxyfresh Pet en is verkrijgbaar bol.com en te koop op petz.nl

2. Hond stinkt door stress

Stress kan een van de oorzaken zijn dat een hond gaat stinken. Problemen aan de anaalklieren zijn een veel voorkomende oorzaak van de stank. De anaalklieren zijn klieren bij de anus van de hond en kunnen een sterk ruikende vloeistof produceren. Honden willen graag hun territorium afbakenen en gebruiken hier onder meer deze vloeistof voor. Dit komt soms vrij als honden stress ervaren.

Stressvolle situaties worden vaak veroorzaakt door mensen en kan voorkomen bij veel lawaai, druk verkeer of bijvoorbeeld indrukwekkende soortgenoten. Meestal heeft de eigenaar niet door dat hij de stress zelf veroorzaakt. Let dus goed op het gedrag van je hond en ontdek of deze stress ervaart. Je kunt de stress waarnemen door bijvoorbeeld agressief gedrag te constateren of een kwispelende staart die zich strak en smal op en neer beweegt.

3. Je hond heeft stinkende oren

Problemen met de oren komen regelmatig voor bij honden. Overmatig oorsmeer of ongedierte kan gemakkelijk in de oren huizen en de nodige stank veroorzaken. Daarnaast zorgt het in sommige gevallen voor een oorontsteking. Mogelijke symptomen als de oren de veroorzaker zijn van de slechte geur zijn:

 • De hond krabt vaak aan de oren
 • Het hoofd vaak scheef houden
 • Overgevoelig reageren op aanraking bij de oren
 • Overmatig oorsmeer in de oren
 • De oren van je hond stinken
mijn hond stinkt wat te doen

De oren verdienen een adequate verzorging en moeten regelmatig worden schoongemaakt. Dit doe je het beste met een milde oorreiniger voor honden die geen irriterende stoffen bevat zoals bijvoorbeeld alcohol, maar juist effectief schoonmaakt en ongedierte zoals oormijt, grasaren of overmatig oorsmeer verwijdert.

De beste milde oorreiniger voor honden is die van Oxyfresh Pet. Deze verkrijgbaar op bol.com en te koop op petz.nl

4. Stinkende bek

Net als mensen hebben honden ook een goede mondverzorging nodig. Hier wordt vaak te weinig aandacht aan besteed. Vaak denkt men dat een onfris ruikende bek nu eenmaal bij een hond hoort. Het tegendeel is echter waar. Een goede gebitshygiëne kan het leven van een hond zelfs met enkele jaren verlengen.

De stinkende bek van je hond wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die zich in het ontstane tandsteen bevinden. Ook kan ontstoken (bloedend) tandvlees een signaal zijn van slechte hygiëne en hiermee stank veroorzaken. De bacteriën zetten mondafval om in een vieze geur.

Voor een goede verzorging van het gebit gebruik je verschillende producten. De meest gebruikte middelen zijn mondwater, een tandsteenkrabber en een tandenborstel. Daarnaast is het aan te raden speciaal kauwspeelgoed te gebruiken. Hiermee verwijdert de hond zelf op een speelse manier viezigheid en tandplak.

5. Hond stinkt door ouderdom

Oudere honden kunnen bij het ouder worden meer gaan ruiken. Dit wordt veroorzaakt door de afnemende werking van de lever en de nieren. Hierdoor wordt de weerstand en de lichamelijke processen allemaal wat minder. De huid gaat meer afvalstoffen verwerken en uitscheiden en dit heeft een onfrisse lucht tot.

Dit hoort er bij en is niet heel schadelijk. Let er wel op dat je hond geen andere kwalen onder de leden heeft. De geur kun je maskeren met een speciale hondenparfum. De uitscheiding vanuit het lichaam komt vaak terecht in de hondenmand of de bench. Om deze fris te houden gebruik je een speciale cage cleaner.

Oude hond stinkt

6. Medische oorzaken

Een hond kan ook ziek zijn. Dit kunnen uiteenlopende ziekten zijn die voor stankoverlast zorgen. Maag- en darmproblemen kunnen bijvoorbeeld diarree en braken veroorzaken.

Andere medische aandoeningen als bijvoorbeeld ontstekingen aan de poten of tussen de plooien van de huid bij de bek. Als je hond ineens veel plast en drinkt dan kan dit duiden op bijvoorbeeld een blaasontsteking. Ook een tumor in de bek kan voor veel stankoverlast zorgen. Hierbij is het van groot belang zo snel mogelijk naar je dierenarts te gaan.

Heeft je hond ongelukjes in huis met plassen in huis lees dan ook ons artikel over urinegeur van je hond verwijderen.

7. Voeding

Kan een hond stinken door voer? Ja dit kan! Voeding heeft een grote invloed op de darmflora en fauna van je huisdier. Goedkoop voer kan in sommige gevallen zorgen voor onaangename gassen en scheten van je hond. Het is belangrijk het juiste voer te vinden dat past bij jouw hond.

8. Hotspot

Een hotspot is beschadigde huid en lijkt vaak op een verse schaafwond. Dit komt doordat je hond veel likt, bijt en/of krabt op één plek. Deze wond kan gaan ontsteken. Dit noem je een hotspot.

Door vlooien bij je hond of klitten in de vacht krijgt hij jeuk en gaat hij krabben. Door een goede vachtverzorging, bijvoorbeeld een goede vlooienshampoo, kun je dit vaak voorkomen. Als de wond hardnekkig is en steeds weer terugkeert dan kun je het beste hiermee naar de dierenarts gaan. Deze zal de wond ontsmetten en verzachten met zalf.

Een hotspot kan worden veroorzaakt door:

 • Allergiën
 • Parasieten zoals vlooien of teken
 • Slechte vachtverzorging
 • Anaalkliernontsteking
 • Warmte

Wat te doen tegen hond die stinkt?

Hiervoor moet je eerst de oorzaak vinden. Vervolgens kun je hierop gericht anticiperen. Wil je een hond die stinkt voorkomen dan zorg je voor een goede algemene hygiëne voor de vacht, bek en oren.

Als je hond stinkt wil je dit graag verhelpen. Lees ook ons artikel over hondengeur verwijderen uit huis voor de beste tips tegen vieze hondenlucht.