Je puppy wassen klinkt misschien eenvoudig, maar de jonge vacht van je puppy brandschoon krijgen is behoorlijk uitdagend. We krijgen hier dan ook veel vragen over. Het is heel logisch dat je vragen hebt over het schoonhouden van je nieuwe puppy. Van het kiezen van de juiste shampoo en borstel tot het afvragen hoe vaak je een puppy kunt wassen. Het is normaal dat je een beetje overweldigd wordt door alle nieuwigheid van je nieuwe hondje. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij zodat je goed bent voorbereid op de eerste wasbeurt van je puppy.


Vanaf welke leeftijd mag je een puppy wassen?

Normaal gesproken kun je vanaf ongeveer acht weken je puppy wassen, de eerste weken hoef je een puppy niet te wassen. Jonge puppy’s kunnen problemen hebben met de regulatie van hun lichaamstemperatuur. Ze kunnen het hierdoor onnodig koud krijgen. Bij oudere honden regelt het lichaam dit goed, daarom kun je normaal gesproken vanaf circa acht weken je puppy wassen en wordt het aangeraden de eerste weken over te slaan.

De eerste weken kun je beter enkel een borstel en een nat warm washandje gebruiken om je pup schoon te maken. Ben je er niet helemaal zeker van dan kun je dit het beste je dierenarts vragen.

Hoe vaak moet je een puppy wassen?

Een goede vuistregel is om je puppy één keer per maand te wassen en een bad te geven. Dit kan echter veranderen op basis van de behoeften van je hond en het type vacht dat hij heeft. Honden met een dubbele vacht hoeven niet zo vaak te worden gewassen, één of twee keer per jaar is dan meestal voldoende. 

Een grote hond met een krullende vacht moet regelmatig een wasbeurt krijgen. Zoals altijd kan je dierenarts je helpen bij het bepalen van de beste frequentie die geschikt zijn voor het ras waarvan jij een puppy hebt.
 

Wat heb je nodig bij je eerste keer puppy wassen?

Je hond wassen kan een behoorlijke uitdaging zijn, daarom hebben we belangrijkste benodigdheden voor je op een rij gezet voor je puppy’s eerste wasbeurt. Hieronder de must-haves.

 • Geschikte shampoo voor je puppy
 • Tafel
 • Handdoek
 • Geschikte puppyborstel
 • Haardroger
 • Hondenbad of andere geschikte bak
 • Een beloning

Wat is de beste shampoo voor je puppy?

Kies hiervoor een hondenshampoo die geschikt is voor puppy’s. Deze mag geen schadelijke of irriterende ingrediënten bevatten zoals alcohol of vetverwijderaars. Het beste kun je ongeparfumeerde shampoo gebruiken dat geen chemische stoffen bevat

Let op dat je geen shampoo voor mensen gebruikt, deze verwijderen namelijk ook vet en dat is juist niet de bedoeling bij de vacht van honden.

Een goede optie is de Oxyfresh Pets Shampoo, die enkel gebruikmaakt van stoffen die de huid en vacht niet aantasten.

puppy wassen shampoo

Oxyfresh maakt gebruik van het Oxygene-complex waarbij stinkende bacteriën effectief worden aangepakt. Hierdoor gaat je puppy beter ruiken. Oxyfresh Pet shampoo is zeer geschikt als puppy shampoo en is verkrijgbaar op bol.com en te koop op petz.nl.

Hoe was je voor de eerste keer een puppy?

Wanneer je net een puppy in huis hebt is het verstandig om hem te wassen, zodat hij fris en schoon aan zijn nieuwe leefomgeving kan wennen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je de eerste wasbeurt het beste kan uitvoeren en je het je zo gemakkelijk mogelijk maakt.

1. Plaats de puppy op de tafel

De tafel moet vrij zijn en op het moment van wassen alleen hiervoor worden gebruikt. Door de puppy op deze lege, onbekende tafel te plaatsen, help je hem te begrijpen dat je niet zomaar aan het spelen bent. Dit zal helpen veilig en gemakkelijk je pup te wassen. Leg een handdoek op de tafel om te voorkomen dat je puppy eraf glijdt. De handdoek vangt zo ook overtollig water op.

2. Borstel je puppy voorzichtig

Voordat je doorgaat met het wassen, moet je de puppy voorzichtig borstelen, zodat dit hem kalmeert. Voorzichtige bewegingen met een geschikte borstel zullen ook vuil van de vacht verwijderen. Borstel je hond om knopen en vreemde voorwerpen te verwijderen.

3. Zet de föhn aan

Laat de fohn op de tafel liggen ​​om je puppy te laten wennen aan het geluid. Het idee is om je puppy aan deze situatie te laten wennen en er tegelijkertijd een vriendelijke en leuke ervaring van te maken.

4. Plaats je puppy in het bad

Ga verder met het plaatsen van je puppy in een fatsoenlijk formaat bad of teil, dat zich in de badkuip moet bevinden.

5. Laat de puppy in warm water wennen

Gebruik de douchekop om de pup in warm water te dompelen en zorg er altijd voor dat het niet te warm of te koud is. Of je nu binnen of buiten bent, gebruik lauw water en laat het bad vollopen totdat het de kniehoogte van je hond bereikt. Vul het bad niet te vol, want hierdoor kan uw hond in paniek raken.

6. Bereid de shampoo voor

Bereid de puppy shampoo voor door deze te mengen met water. Verdeel de shampoo met een zachte spons gelijkmatig over de vacht en vermijd daarbij de ogen. Gebruik tijdens het puppybad een kan of douchespray om de vacht nat te maken en breng een kleine hoeveelheid shampoo aan.

Lees altijd het etiket, want sommige shampoos moeten worden verdund, terwijl medicinale shampoos mogelijk een paar minuten moeten worden ingetrokken om te activeren. Schuim het lichaam helemaal in, inclusief de staart, onderkant en nek, en let er vooral op hun ogen en oren te vermijden.

7. Begin voorzichtig te schrobben

Door het schrobben wordt de puppy niet alleen gewassen en gemasseerd, maar zal hij ook wennen aan de omgang.

8. Spoelen

Het is belangrijk om de vacht van alle shampoos uit te spoelen als je klaar bent met het wassen van je puppy. 

Als ze klaar zijn om te worden gespoeld, gebruik je één hand om de douchekop te bedienen of giet je een kan met warm, schoon water. De andere hand gebruik je om een ​​speciaal vochtige doekje vast te houden om hun ogen en oren te beschermen. 

wassen puppy

Wanneer je hond een losse gezichtshuid of lange hangende oren heeft, ga dan tussen de huidplooien met speciale hondendoekjes. Gebruik hierbij zeker geen zeep. Mogelijk moet je dit regelmatig, zelfs dagelijks, doen met een vochtige doek.

Bekijk Pet Wipes van Pet Pure hier.

9. Drogen

Op naar het drogen! Als ze uit het bad komen, zal je puppy automatisch willen schudden. Je badkamer wordt misschien een beetje nat, maar het is hun instinctieve manier om het meeste water kwijt te raken.

Als ze dit hebben gedaan, begin dan met krachtig droogmaken met een handdoek. Terwijl je ze afdroogt, leg ze dan op je buik en houd ze stil met één hand om ervoor te zorgen dat ze zich veilig voelen.

Föhn de vacht een warme straal, beginnend bij de staart zodat hij niet bang wordt. Probeer te voorkomen dat je rechtstreeks op de neus en oren blaast. Zorg ervoor dat je puppy goed droog is, vooral de rug en onder de poten.

10. Borstel

Als je klaar bent met het wassen en afdrogen van je puppy, plaatst je de puppy weer even op de tafel en borstel je en aai je hem.

11. Beloon je puppy

Last but not least, geef je puppy een lekkernij als beloning!

Wastips voor puppy’s:

 • Zorg ervoor dat de föhn niet te dicht bij hun huid komt, niet in hun ogen is gericht en houd de luchtstroom warm maar niet te heet.
 • Wanneer honden nat worden, is hun natuurlijke reactie om te rollen en met hun hoofd, nek en lichaam te wrijven op elke beschikbare grond, inclusief gras. Om te voorkomen dat ze vies worden zodra ze net zijn schoongemaakt, leg je wat handdoeken op de badkamervloer of op het gazon en moedig je de puppy aan deze te gebruiken.
 • Kleine en dunne rassen krijgen het snel koud, dus houd je puppy in een warme kamer totdat hij helemaal droog is.
 • Het is erg belangrijk om de shampoo en/of conditioner grondig uit te spoelen, zodat er geen resten achterblijven die kunnen zorgen voor jeuk of uitdroging van de vacht.
 • Reinig de binnenkant van de oren met een speciale oorreiniger voor honden, maar stop nooit iets in hun gehoorgang, zoals watten of een wattenstaafje. Lees hier meer over de oren van je hond schoonmaken.
 • Als je hond zenuwachtig wordt, vooral als het zijn eerste wasbeurt is, bied hem dan voldoende beloning en geruststelling aan.

Hoe kan je een puppy laten wennen aan een föhn?

Als de vacht van je puppy erg lang of dik is, kan het soms lang duren voordat deze droog is. Hiervoor kun je een föhn gebruiken. Haardrogers kunnen behoorlijk beangstigend en onrustig zijn voor een hond, stel de pup gerust en beloon goed gedrag.

Een puppy zal misschien erg moeten wennen aan een föhn. Het beste is om hier dan jong mee te beginnen, in eerste instantie alleen de droger gebruiken om geluid te maken in de kamer. Hierna beweeg je rustig en met kalmerende aanmoediging naar de pup toe. Op deze manier kan hij er goed aan wennen.

Welke temperatuur moet het water zijn bij het wassen van je puppy?

Het moet lauwwarm water van ongeveer 25 graden. Voel aan op je handen en pols of het niet te heet is voor je pup.