Het is belangrijk de oren van je hond schoon te maken. De oren van honden hebben belangrijke functies voor bijvoorbeeld het evenwicht, oriëntatie en het tonen van emoties. Regelmatige controle en reiniging kan voorkomen dat er oormijten zicht vestigen in de oren van je hond of dat er een oorontsteking ontstaat.

1. Gebruik een milde oorreiniger

Gebruik voor het schoonmaken van de oren van je hond altijd een milde oorreiniger. Hondenoren kunnen gevoelig zijn en omdat het een belangrijk lichaamsdeel is kun je het beste geen irriterende oorreiniger gebruiken.

Veel oorreinigers bevatten chemicaliën of alcohol. Dit is zeker niet de bedoeling. De beste oorreinigers voor honden bevatten dan ook geen irriterende bestanddelen zoals alcohol of andere chemicaliën.

De juiste oorreiniger voorkomt en verhelpt infecties, oorsmeer en oormijt en verhelpt eventueel jeuk aan de oren.

oorreiniger hond oxyfresh

De beste milde oorreiniger voor honden is die van Oxyfresh. Deze verkrijgbaar op bol.com en te koop op petz.nl

2. Oren hond schoonmaken: hoe doe je dat?

Gebruik hiervoor de juiste oordruppels die speciaal voor huisdieren zijn gemaakt. Deze moeten mild zijn en de oren niet irriteren.

Druppel ongeveer tien druppels van de oorreiniger in de oren van je hond.

Masseer de oren licht en laat de druppels even inwerken. Je hond kan gaan schudden met het hoofd, dit is normaal.

oren honden schoonmaken
oren hond schoonmaken

Veeg vervolgens voorzichtig de oordruppels met het eventuele vuil uit de oren van je hond. Doe dit nooit met een wattenstaafje, deze kan de gehoorgang van je hond beschadigen. Hier kun je het beste wattenschijfjes of een zachte tissue voor gebruiken.

3. Begin op jonge leeftijd

Honden vinden het niet altijd prettig als je aan hun oren zit. Begin hierom op jonge leeftijd speelsgewijs met het controleren en schoonmaken van de oren. Je kunt rustig tijdens het stoeien proberen terloops de oren aan te raken en te masseren. Op deze manier raakt je hond gewend aan de aanrakingen en zal het reinigen van de oren gemakkelijker gaan.

4. Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken?

Algemeen kan worden geadviseerd om de oren wekelijks schoon te maken. Het verschilt nogal per hond en ras hoe snel de oren vuil kunnen worden. Honden met hangende oren en lange haren zullen regelmatig moeten worden gecontroleerd in de oren. Hier kan vuil zich snel ophopen en kan er snelle overtollig oorsmeer in de oren ontstaan.

Bij het buiten spelen kunnen er allerlei beestjes en vuil het oor ingaan. Helemaal als je hond vaak zwemt is het verstandig hierna de oren goed schoon te maken.

5. Voorkom oormijt en oorontsteking

Als de oren van je hond niet goed worden schoongehouden kunnen er irritaties ontstaan. Dit kan door bijvoorbeeld oormijt of een infectie. Oormijt is een klein diertje dat eitjes legt in de gehoorgang van je hond. Krabt je hond veel aan zijn oor, heeft deze veel bruin oorsmeer en stinkt het oor dan kan er sprake zijn van oormijt.

Oormijt bij honden is zeer besmettelijk, dus het kan makkelijk overgaan van de ene naar de andere hond. Wordt oormijt niet behandeld dan bestaat het risico dat je hond oorontsteking ontwikkelt. Om dit te voorkomen moet je de oren van je hond regelmatig schoonmaken met goede oorreiniger.