Vieze Urinegeur van je Hond Verwijderen in 1 Minuut : Top 10 Middelen

urinegeur hond verwijderen

Auteur: Janice Schaepma, hoofdredactrice bij huisdierenarts.nl

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag van Karin:

“De laatste tijd plast mijn hond regelmatig in huis en dit zorgt voor flink wat stank. Ik heb meerdere oplossingen geprobeerd maar de nare geur blijft. Waarmee kan ik het beste de vieze urinegeur van mijn hond verwijderen?”

honden urinegeur verwijderen oma weet raadt

De vraag van Karin krijgen we vaak en is begrijpelijk.

Stinkende urinelucht kan namelijk het woongenot negatief beïnvloeden, visite kan zich eraan storen (geeft o.a. een stressreactie), je kunt er ziek van worden en zelfs de waarde van je woning kan erdoor dalen.

Ook de gedachte is niet fris om de volgende reden:

De vieze geur van urine ontstaat doordat bacteriën zich vastklampen aan oppervlakten, de huid en haren van de hond en zetten dit om in vluchtige verbindingen, oftewel stinkende geuren.

Je ademt dus eigenlijk verteerde lichaamstoffen van je viervoeter in. Je hersenen geven daarom direct een alarmsignaal af: Het is hier vies en onveilig.

Het is niet de vraag of je de nare urinegeur moet verwijderen, maar vooral op welke manier je dit veilig en succesvol kunt doen.

Met onderbouwing van advies van onze specialisten, reviews, testen en wetenschappelijke literatuur geef ik antwoord op de vraag:

honden urinegeur verwijderen

Wat is het beste middel om vieze urinegeur van je hond je verwijderen?

In dit artikel lees je de top 10 best bewezen producten en tips om urinegeur van je hond te verwijderen.

En je leert voor welke middelen je maar beter uit kunt kijken.

Voor welke producten moet je uitkijken en waarom?

geur urine hond verwijderen

Bepaalde websites raden Biotex, wodka, azijn, waspoeder, tea tree oil of andere etherische oliën en zelfs chloor aan.

Dit is onverstandig.

De gezondheid van je hond kan hierdoor in gevaar komen.

Ook kunnen je meubels, tapijt of hondenmand aangetast worden door deze middelen.

Ook speciale geurverwijderaars tegen urinelucht bevatten soms gevaarlijke bestanddelen. Deze waarschuwen er bijvoorbeeld voor dat ze schadelijk zijn bij inslikken, kunnen een allergische huidreactie, ademhalingsmoeilijkheden, irritatie van de luchtwegen, slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Dat geldt dus ook voor je huisdier.

Probeer deze producten altijd te vermijden. Let daarbij ook goed op deze punten:

 • Veel chemisch samengestelde geurverwijderaars zijn niet geschikt voor banken, tapijten of hondenmanden. Zorg ervoor dat het product de ondergrond of stof niet aantast.
 • Let erop dat het artikel het probleem aanpakt op moleculair niveau.
 • Veel producten werken alleen geurmaskerend, wees hier bedacht op. Een simpele vloeistof met dennenappelgeur pakt het onderliggende probleem niet aan. Het maakt de geur uiteindelijk vaak sterker.

Welk product kan ik veilig gebruiken om de urinegeur van mijn hond te verwijderen?

pislucht hond verwijderen uit tapijt

Gelukkig zijn er veilige en effectieve producten verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk de nare urinelucht van je hond kunt verwijderen.

Hoe onderscheid je veilige van minder veilige artikelen?

De redactie heeft 28 middelen tegen vieze urinegeur getest op de volgende eisen:

HET BESTE PRODUCT TEGEN EEN VIEZE URINELUCHT:

 • Maakt gebruik van milde, veilige, effectieve ingrediënten voor mensen en dieren.
 • Maskeert de geur niet, maar pakt de bron aan.
 • Bevat geen agressieve bestanddelen zoals alcohol, drijfgassen, parfum, agressieve materialen, ftalaten en parabenen, die onveilig zijn voor huisdieren en materialen in huis.
 • Kan op elk materiaal gebruikt worden en zelfs op het huisdier zelf.

Aan de hand van deze voorwaarden is de top 10 beste middelen tegen een vieze hondengeur samengesteld.

1. Oxyfresh Pet Geurverwijderaar = BEST GETEST

Beste geurverwijderaar tegen vieze urinelucht hond

Niet zomaar komt Oxyfresh Pet Geurverwijderaar als beste uit de test. Oxyfresh Pet Geurspray is ’s werelds best verkochte product tegen vieze urinegeur en voor velen niet meer weg te denken uit hun huis.

Het grote verschil met andere artikelen is dat Oxyfresh niet alleen de bacteriën elimineert die stank veroorzaken, maar ook direct de stinkende geuren neutraliseert. Terwijl andere sprays vaak alleen stank maskeren.

urine van hond in huis hoe krijg je die lucht weg

De formule bestaat uit stabilised chlorine dioxide, ook wel Oxygene genoemd. Deze veilige stof voor mens en dier wordt ook al meer dan 100 jaar gebruikt voor het zuiveren van ons drinkwater. Geuren en bacteriën uitschakelen is dus geen enkel probleem voor deze populaire spray Oxyfresh.

De fabrikant is zó overtuigd dat ze een 100% tevredenheidsgarantie geeft. Niet goed = geld terug.

Als je voorgoed geen geur meer wilt, zul je je hond én huis moeten aanpakken. Omdat je Oxyfresh ook rechtstreeks op je hond kunt sprayen ben je dus met 1 product klaar.

Enkele voordelen op een rij :

 • Werkt tegen urinegeur van hond en kat.
 • Elimineert vieze geurtjes effectief in de kern.
 • Bevat geen schadelijke en chemische ingrediënten.
 • Veilig voor mens en dier.
 • Aanbevolen door dierenartsen.
 • Werkt zowel in huis als in de bench.
 • Geschikt voor dagelijks gebruik.
 • Kan direct op het huisdier worden gesprayd bij een stinkende vacht, specifieke huidaandoeningen of ontstoken anaalklieren.

Wat onze redactie betreft is Oxyfresh Pet Geurverwijderaar met afstand de beste optie.

Bekijk of Oxyfresh iets voor jou is bij bol.com of www.petz.nl

2. Petz Therapy Urine Control

plasgeur hond verwijderen

Petz therapy urine Control is een effectief en fris schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld om urinevlekken en plasgeuren van huisdieren te verwijderen.

Petz Therapy Urine Control werkt krachtig omdat het speciaal is ontwikkeld voor het verwijderen van urinevlekken en -geuren van huisdieren. Het middel breekt de geur af in plaats van het te maskeren.Het is ook te gebruiken bij braaksel- en ontlasting-vlekken.

Een groot voordeel is ook nog dat dit middel er voor zorgt dat niet alleen de geur verdwijnt maar dat het ook voorkomt dat de hond op dezelfde plek nogmaals gaat plassen.

3. Brite Pet Pure Wipes

hond stinkt oplossing

Op nummer 3 geen babydoekjes, maar vochtige doekjes die speciaal voor huisdieren zijn ontwikkeld. Hiermee kun je makkelijk de poten, ogen en mond schoonmaken. De natuurlijke ingrediënten maken een huisdiervriendelijke poetsbeurt mogelijk.

De doekjes bevatten onder meer aloë vera, kamille-extract, kokosnootolie en vitamine E.

Een zacht product, dat heel goed kan helpen om je huisdier schoon te krijgen als het een ongelukje heeft gehad.

4. Goede hondenshampoo

Spray tegen stinkende geur hond

Met een goede hondenshampoo verzorg je de vacht van je hond. Belangrijk, want in de vacht bevinden zich allerlei bacteriën die een risico vormen voor de algehele gezondheid van je huisdier én je hond een onprettige geur vinden.

Waar moet een hondenshampoo aan voldoen?

 • Diervriendelijk en niet-irriterend
 • Geschikt voor dagelijks gebruik
 • pH-neutraal
 • Geen alcohol

Oxyfresh Pet Shampoo is een goede shampoo om een vieze urinegeur in de vacht tegen te gaan. Het is een van de meest verkochte vachtreinigers voor honden en katten ter wereld.

Het grote verschil met andere shampoos is dat Oxyfresh een sterkere reinigingskracht heeft, maar geen gebruik maakt van alcohol of andere irriterende chemicaliën.

Oxyfresh Pet Shampoo werkt op basis van Oxygene en is ook geschikt om je puppy te wassen. Dit krachtige en diervriendelijke bestanddeel maskeert geuren niet zoals de meeste shampoos doen, maar pakt juist de bacteriën aan die de geur veroorzaken.

5. Hondenparfum

hond fris laten ruiken hondenparfum

Petz Therapy® Parfum voor Hond en Kat (Friendly) maskeert huisdierengeurtjes en laat de huid en vacht lekker ruiken. Je kunt het middel eenvoudig op de vacht van je huisdier spuiten. De parfum is compleet huidvriendelijk, bevat geen alcohol en is gemaakt op waterbasis.

De parfum is zuinig in gebruik en houdt meerdere dagen aan.

Een mooi product voor je huisdier, dat nare geurtjes goed kan tegengaan. Als je huisdier prettig ruikt, ruikt je huis ook frisser.

6. Maak de vlek snel schoon

urinegeur verwijderen hond

Het is belangrijk dat je er snel bij bent om de urinevlek schoon te maken. Hierdoor zorg je ervoor dat de urine niet in kan trekken in bijvoorbeeld de stoffen bank of de vloerbedekking. De urinegeur kan veel lastiger worden geëlimineerd als de urine diep in de stof of in de houten vloer is getrokken.

Als er hondenplas terecht is gekomen op de vloer van hout of laminaat, probeer zoveel mogelijk plas met een grote doek te weg te halen zodat er geen kans bestaat dat de plas en de geur verder kan intrekken.

Is er urine gekomen op de stoffen bank of op een tapijt, dep dan zoveel mogelijk plas op met een doek. Doe dit eerst met een droge doek om vervolgens het zelfde te doen met vochtige doek. Gebruik hiervoor lauw water.

7. HG Alle nare geurtjes weg

Deze geurverwijderaar verwijdert vieze geuren uit bijvoorbeeld meubels en tapijten. Volgens de fabrikant bevat HG Alle nare geurtjes weg biologische ingrediënten.

Hoewel deze geurverwijderaar effectief werkt, is hij niet speciaal gericht op vieze urinelucht. Ook is de spray niet te gebruiken op je huisdier zelf.

8. No odour Huisdier FRIS

Deze geurverwijderaar bevat geen alcohol of andere oplosmiddelen en is volgens de fabrikant geheel milieuvriendelijk. Speciaal geschikt voor vloerbedekking, stoffen en kleding.

No odour Huisdier FRIS is niet te gebruiken op de hond zelf. Je huis wordt er dus wel van opgefrist, maar de hond zelf niet.

9. PowAir Urine & Odour

Omdat deze geurverwijderaar een mix van 40 essentiële oliën en enzymen bevat, is hij veilig te gebruiken in huis. De spray is te gebruiken op meubels, gordijnen, vloerbedekking en in de mand van huisdieren en kan handig zijn als hondengeur wil verwijderen in huis.

Let wel op: sommige etherische oliën kunnen giftig zijn voor katten. Heb je naast een hond dus ook een kat, kies dan liever voor een ander middel.

Een fijne spray, maar omdat hij niet te gebruiken is op de hond zelf, eindigt hij niet hoger in onze top 10 van beste middelen tegen een vieze hondengeur.

10. Vind de oorzaak

Om te voorkomen dat je hond vaker in huis gaat plassen moet je weten waardoor het komt dat dit (ineens) gebeurt. als je de oorzaak hebt gevonden dan kun je maatregelen nemen.

Veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, ouderdom of ziekte. In het laatste geval kun je de urine testen met behulp van thuistesten of naar de dierenarts gaan.

Totale aanpak nodig tegen vieze urinegeur

huis ruikt naar hond

Als je volledig verlost wilt zijn van vieze hondengeur is het slim om zowel je huisdier als je huis aan te pakken. Dat kan heel goed met Oxyfresh Pet Geurverwijderaar, omdat je deze zowel op je huisdier als op je meubels, gordijnen en vloerkleed kunt gebruiken.

Bovendien pakt Oxyresh de bron aan, in plaats van vieze geuren te maskeren. Met Oxyfresh ben je dus met één product klaar.

Je kunt ook de volgende producten samen gebruiken:

 1. Hondenshampoo
 2. Hondenparfum
 3. Wipes
 4. Vlekken- en geurverwijderaar voor in huis
 5. Urine control

Veel gestelde vragen over vieze urinegeur bij honden

spray tegen stinkende geur hond

Wat is urinegeur van je hond precies?

Urine van huisdieren heeft, net als mensen, een bepaalde plasgeur. Daarnaast ontstaat de typische ‘urinegeur’ uit bacteriën die in de urine aanwezig zijn, vooral Escherichia coli-bacteriën.

Hoe komt het dat mijn hond in huis plast?

Om te voorkomen dat je hond vaak in huis gaat plassen is het nodig om de oorzaak te vinden.
De meest voorkomende oorzaken van plassende honden in huis zijn:
– Stress
– Ouderdom
– Blaasontsteking
– Blaasstenen
– Nierstenen
– Diabetes
– Markeringsplassen, dit zie je vooral bij ongecastreerde reuen.

Wat zijn de nadelen van een hondengeur?

Een vieze geur in huis, waaronder een vieze urinegeur, heeft negatieve psychologische, economische, fysieke en sociale aspecten, blijkt uit een onderzoek uit 2020.1

Dit onderzoek toont aan dat een vieze geur in huis een negatief effect heeft op je stemming. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een depressie, moeheid, verwarring, agressie en spanning.

Vieze geur veroorzaakt bovendien lichamelijke klachten, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, slapeloosheid en irritatie aan ogen, keel en neus.

Een vieze geur in huis heeft een slechte invloed op sociale relaties, omdat mensen bijvoorbeeld niet meer bij je thuis willen komen, mensen kunnen je er minder aantrekkelijk door vinden en mensen kunnen zich schamen voor de vieze geur.

Tot slot hebben vieze geuren thuis negatieve economische gevolgen, blijkt uit dit onderzoek. Je huis kan bijvoorbeeld minder waard worden.

Waarom ruik je de geur van je eigen huis niet?

Vaak ruik je zelf niet meer dat je huis stinkt naar je hond, maar andere mensen wel. Hoe kan dat? Dat komt omdat je ‘geurgeheugen’ erop gericht is om nieuwe, onbekende geuren te ontdekken en niet op het herkennen van bekende geuren.2

Dat zorgt ervoor dat je parfum jezelf niet meer opvalt, maar iemand anders wel. En het zorgt er ook voor dat bekende luchtjes in je huis, zoals de geur van je hond, je niet meer opvallen.

Resultaat is fris huis na urinegeur verwijderen van honden

Hoe kun je het beste urinegeur van je hond verwijderen?

Tijd: 5 minuten

 1. Behandel de urinevlek zo snel mogelijk

  Snelle-behandeling-van-urinegeur-honden

  Een snelle behandeling is het meest effectief in de strijd tegen vervelende geur van urine. Hierdoor kan de urine niet diep intrekken in bijvoorbeeld de vloer, tapijt of de bank. Is de urine inmiddels diep in de ondergrond getrokken dan wordt het een stuk lastiger dit te behandelen.

  Probeer direct zoveel mogelijk van de pis weg te halen met een doek of een dweil. Alles wat snel weg is kan niet meer intrekken. Is de vlek ontstaan op vloerbedekking of een stoffen bank, dep dan zoveel mogelijk het plas op met een doek. Doe dit eerst met een droge doek en daarna met een vochtige doek.

 2. Verdun de urinevlek

  Verdun-de-urinevlek

  Nadat de meeste urine is verwijderd verdun je de urinevlek met water. Met name bij ondergronden als vloerbedekking, tapijt of in de auto.

  Verdun de urinevlek met lauw water en een doek. Maak deze goed nat en dep hiermee de vlek.

  Hierdoor wordt de urine minder geconcentreerd en zal de urinegeur minder penetrant worden.

 3. Spray de vlek met de geurverwijderaar van Oxyfresh Pets

  Oxyfresh Pets Geurvewijderaar urinegeur honden

  n de meeste gevallen is alleen water en een doek niet voldoende om de urinegeur tot in de kern te elimineren. Met een goede geurspray van verdwijnt de vieze lucht urine tot in de kern.

  Gebruik een spray die werkt werkt op basis van Oxygene, dit resulteert in eliminatie van de urinegeur in plaats het alleen te maskeren zodat het probleem echt wordt opgelost. Dit komt omdat de spray de bacteriën die de geur veroorzaken daadwerkelijk worden verwijderd.

 4. Vind de oorzaak van plassen van je hond in huis

  vind de oorzaak van plassen van je hond in huis

  Een hond die plast in huis kan verschillende (medische) oorzaken hebben:
  – Blaasproblemen, bijvoorbeeld een blaasontsteking
  – Nierproblemen
  – Dementie door ouderdom
  – Diabetes ofwel suikerziekte
  – Incontinentie

  Bij het vermoeden van een medische oorzaak van urineverlies kun je het beste je dierenarts raadplegen. Dan kun je eventuele problemen aanpakken of uitsluiten.

 5. Voorkom urineverlies van je hond

  Voorkom urineverlies van je hond

  Als je de oorzaak weet van urineverlies binnenshuis dan kun je dit ook voorkomen. Veel voorkomende oorzaken zijn:
  – stress
  – verlatingsangst
  – te weinig uitlaten

  Training
  Als de oorzaak door mogelijke gedragsproblemen komt dan kun je dit met juiste training aanpakken. Hiervoor zijn speciale cursussen beschikbaar. We raden altijd aan om bij de aanschaf van een puppy cursus te volgen.

Geschatte kosten: 20 EUR

Leveren:

 • geurverwijderaar oxyfresh met Oxygene

Gereedschap:

 • doekje
 • emmer

Materialen: water

Waarom kan ik beter geen azijn gebruiken?

Azijn wordt vaak aangeraden als middel tegen een vieze hondenlucht. Het middel is echter te agressief en zuur voor graniet, steen, marmer, travertin, kalksteen en houten vloeren. Dat geeft direct beschadigingen.

Het doet ook niets tegen urinevlekken, behalve dat het je hond of kat juist uitnodigt om wéér op die plek te plassen.

Azijn is bovendien giftig voor honden en katten.

Waarom kan ik beter geen ammonia gebruiken?

Dit is een erg agressief middel met een penetrante geur. Het kan verkleuringen geven op bijvoorbeeld je vloerkleed.

Het is niet veilig voor huisdieren, maar juist giftig. Bovendien werkt het net als azijn: als je het gebruikt tegen urinevlekken, vinden honden en katten het juist fijn om er weer overheen te plassen.

Waarom kan ik beter geen etherische oliën gebruiken?

Sommige etherische oliën, zoals tea tree olie, perpermuntolie, eucalyptusolie, kaneelolie en kruidnagelolie, zijn giftig voor katten. Katten kunnen de hoog geconcentreerde etherische oliën niet goed afbreken, wat kan zorgen voor ernstige schade aan de lever.

Wat kan ik beter wel gebruiken?

Een wetenschappelijk bewezen veilige en diervriendelijke stof om geur te verdelgen is gestabiliseerde chlorine dioxide (Oxygene). Een geheel veilige stof dat ook in ziekenhuizen wordt gebruikt. Deze stof vind je terug in de de spray van Oxyfresh, wat ons betreft met afstand het beste idee om de geuren uit je huis, auto, bank, tapijt of waar dan ook te neutraliseren.

Literatuur

 1. Dalton P, Claeson A-S, Horenziak S. The Impact of Indoor Malodor: Historical Perspective, Modern Challenges, Negative Effects, and Approaches for Mitigation. 2020; 11(2):126.

https://www.mdpi.com/2073-4433/11/2/126

 1. P. Koster, P. Moller, J. Mojet. A “Misfit” Theory of Spontaneous Conscious Odor Perception (MITSCOP): reflections on the role and function of odor memory in everyday life. Frontiers in Psychology, Volume 5, 2014.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920064/