Heel erg vervelend is het als je kat last heeft van oormijt. Je kat zit veel te krabben aan de oren en te schudden met zijn hoofd. Oormijt bij katten kan heel naar zijn en soms leiden tot infecties. In dit artikel leggen we alles uit over katten met oormijt.

Wat is oormijt bij katten?

We maken onderscheid in twee typen mijten: gravende en niet-gravende mijten. De gravende mijten noemen we ook wel schurftmijten, deze komen voor in de harde hoornlaag van de huid en veroorzaken schurft (Latijn: scabiës). Niet-gravende mijten zijn vachtmijten (latijn: Cheyletiella) en oormijten (latijn: Otodectes cynotis). Oormijt veroorzaakt vaak een infectie. Dit type mijtinfectie is de meest voorkomende bij zowel honden als katten. Een oorontsteking kan ook andere oorzaken hebben, zoals gistinfecties of bacteriële infecties.

In vergelijking met andere mijten is de oormijt iets groter, maar met het blote oog niet heel goed zichtbaar. Het leeft in de opervlakte van de huid tussen huidschilfers en vocht.

Oormijt komt het meeste voor in de oren van je kat. Ongeveer elke drie weken planten ze zich voort, dit heeft tot gevolg dat oormijten maanden in de oren van je kat kunnen blijven rondkruipen.

Kat oormijt jeuk

Hoe weet je of je kat oormijt heeft?

Oormijt veroorzaakt nogal wat jeuk en irritatie. Katten gaan op verschillende manieren om met deze irritatie waarbij de volgende symptomen aan het licht komen:

 • De kat krabt zich vaak hard aan de oren. Hierbij kunnen ze een licht jankend geluid maken. Het krabben wordt ook zichtbaar door krassen op de achterkant van de oren.
 • Een vieze, rode oorschelp
 • Veel donkerbruin of zwart oorsmeer. Dit kan zich voordoen in vloeibare vorm maar ook in propjes.
 • De kat schud met de kop
 • De kat houdt de kop scheef
 • Veel krabben aan de wangen. Achter de wangen bevindt zich het verticale deel van de gehoorgang dat vaak als eerste geïnfecteerd raakt voordat het horizontale deel bij het trommelvlies wordt bereikt.
 • Geïrriteerd en agressief gedrag. Dit komt vaak door de pijn.

Hoe wordt de diagnosis van oormijt bij katten gesteld?

Naast de symptomen die je goed kunt waarnemen kun je ook naar de dierenarts gaan. Alleen deze kan een officiële diagnosis stellen. Als je bij de dierenarts komt dan zal hij je een aantal vragen stellen:

 1. Wanneer en hoe de symptomen zijn ontstaan
 2. Komt de kat met andere katten of in aanraking
 3. Is je kat veel buiten
 4. Hoe is de algemene gezondheid
Oormijt kat zelf behandelen

Daarnaast zal de dierenarts in de oren proberen te kijken met een otoscoop om vast te stellen of er mijten aanwezig zijn. Om een ontsteking aan het binnenoor of middenoor vast te stellen kunnen er ook röntgenfoto’s worden gemaakt.

Hoe komt een kat aan oormijt?

Oormijt is erg besmettelijk en springt makkelijk over van de ene kat naar de andere. Ook van andere dieren zoals honden kunnen katten oormijt krijgen. Vooral als je kat veel van huis is dan kan het gemakkelijk oormijten in de oren krijgen door de omgang met andere dieren.

Oormijt kat behandelen met azijn

Oormijt kat: wat moet je doen als je kat oormijt heeft?

Het is belangrijk de oren van je kat goed te verzorgen. Oormijt kan zorgen voor een (chronische) infectie in de oren van je kat. Als er een infectie is ontstaan dan is het aan te bevelen om de dierenarts te bezoeken. Deze zal een ontstekingsremmer of antibioticum aanraden om snel van de ontsteking af te komen. Om een oorontsteking te verhelpen is het altijd nodig oormijt te bestrijden.

Naast medicijnen te gebruiken verzorg je de oren thuis ook goed. Hiervoor gebruik je een oorreiniger voor katten. Speciale oorreinigers voor honden en katten zorgen ervoor dat overtollig vuil op een milde maar effectieve manier wordt verwijderd. Dit voorkomt en verhelpt een mogelijke infectie.

Let er op dat als je de oren van je kat schoonmaakt, je een goede en milde oorreiniger gebruikt die geen chemische of irriterende stoffen bevat. Wij raden je de oorreiniger van Oxyfresh Pets aan.

Oxyfresh gebruik van het gepatenteerde ingrediënt Oxygene®, dat werkt op basis van actief zuurstof. Hiermee worden de oren goed gereinigd, tot rust gebracht en worden eventuele ziektemakers effectief aangepakt.

oormijt kat oorreiniger

Het beste middel tegen oormijt bij katten is de oorreiniger van Oxyfresh Pet. Deze verkrijgbaar op bol.com en te koop op petz.nl.

Heb je meerdere katten of heb je ook een hond? Dan is het verstandig alle huisdieren te verzorgen met deze oorreiniger. Oormijt is heet besmettelijk en spring heel gemakkelijk over op andere huisdieren.

Is oormijt besmettelijk voor mensen?

Ook mensen kunnen last krijgen wanneer een kat oormijt heeft. Dit geeft in de meeste gevallen alleen een klein beetje jeuk en is niet ernstig. In sommige gevallen veroorzaakt de jeuk een beetje uitslag op de huid. Dit kun je verhelpen met een zalf tegen jeuk. Ditzelfde geldt wanneer je kat vlooien heeft. Dit is ook niet ernstig maar kan vervelend zijn.

Kun je oormijt bij katten voorkomen?

Omdat oormijt zo enorm besmettelijk is kun je het nooit helemaal voorkomen. Daarom is het van belang dat je het risico zo laag mogelijk houdt. Zorg er voor dat de oren droog en schoon blijven. Gebruik hiervoor een oorreiniger speciaal voor katten.