Oormijt bij honden komt veel voor en is behoorlijk vervelend. Het uitblijven van behandeling kan naast vervelend zijn ook riskant blijken. Het kan leiden tot een oorontsteking en kan uiteindelijk blijvende schade aanrichten.

In dit artikel leggen we alles uit over oormijt, de oorzaken en de behandeling van oormijt.

Oormijt hond
oormijt hond

Wat is oormijt bij honden?

Oormijten zijn hele kleine, achtpotige parasieten die zich gemakkelijk kunnen vestigen in de oren van je hond. De officiƫle medische term voor mijten is Otodectes cynotis.

Deze beestjes genieten smakelijk van huidschilfers, oorsmeer en weefselvocht. Oormijt komt ook voor bij katten en konijnen.

Oormijt bij honden
Oormijt bij honden

Wat zijn de symptomen van oormijt bij honden?

Voordat de eerste verschijnselen van oormijt zichtbaar zitten ze al een tijdje in het oor. De symptomen die je kunt zien hebben ook veel weg van de symptomen van een oorontsteking.

De duidelijkst zichtbare kenmerken als een hond last heeft van oormijt zijn:

  • Je hond houdt zijn kop scheef
  • De oren beginnen te stinken
  • Veel bruin en/of zwart oorsmeer
  • Jeuk aan het oor, je hond begint hier te krabben
  • Er ontstaan korsten aan de binnenkant van het oor
  • De hond schudt met zijn hoofd

Hoe krijgt een hond oormijt?

Oormijt is zeer besmettelijk, dit is dan ook grootste veroorzaker. Je hond of kat kan het gemakkelijk krijgen van andere dieren. Daarnaast kunnen de beestje makkelijk in de oren kruipen bij het zwemmen en door buiten te spelen.

De vrouwtjes oormijt legt eitjes in de oren van je hond. Deze eitjes worden in ongeveer drie weken oormijten. Zo vormen zich steeds meer oormijten zich in de oren. Levend oormijt leeft ongeveer tot drie weken. Ondertussen vormt je hond overmatig oorsmeer en gaat het oor irriteren.

Puppy’s zijn hier het meest gevoelig voor, zij hebben het afweersysteem nog niet zo op orde als een volwassen hond.

Hoe behandel je oormijt?

Oormijt gaat nooit uit zichzelf weg. Het is daarom belangrijk dit goed te behandelen. Omdat het zeer besmettelijk is, is het ook van belang dat alle huisdieren een behandeling krijgen. Dit om te voorkomen de hond na behandeling weer besmet raakt en om eventuele problemen bij je overige huisdieren te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om van oormijt af te komen:

  • De oren schoonmaken met een oorreiniger voor honden
  • Nekdruppels
  • Medicijnen

Als de oren ernstig vervuild zijn dan wordt aangeraden om een oorreiniger voor honden te gebruiken. Deze zal het oorsmeer oplossen en de aanwezige mijten doden.

Voor het doden van oormijten zijn ook nekdruppels in de markt. Deze werken niet effectief tegen oorsmeer maar kunnen handig zijn als je hond niet mee wil werken aan het geven van oordruppels.

oormijt hond symptomen

Aanbevolen wordt om eenmaal per week de oren van je hond te controleren. Blijft de oormijt aanhouden en is er een infectie ontstaan, ga dan naar de dierenarts. Deze zal medicijnen voorschrijven.

Belangrijk is om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling. Complicaties kunnen verergeren en voor veel last zorgen. Sommige honden zijn extra gevoelig voor infecties, bijvoorbeeld als je hond diabetes heeft wat niet wordt behandeld.

oormijt hond oorreiniger

De beste oorreiniger bij oormijt is die van Oxyfresh. Deze verkrijgbaar op bol.com en te koop op petz.nl

Hoe voorkom je oormijt bij honden?

Kun je oormijt ook voorkomen? Omdat oormijt zo besmettelijk is wordt het lastig te voorkomen. Wel kun je regelmatig de oren van je hond schoonmaken met een milde en effectieve oorreiniger. Hiermee verwijder je in een vroeg stadium oormijten en eitjes en voorkom je complicaties zoals overmatig oorsmeer en oorontstekingen.

Heb je meerdere huisdieren controleer dan alle dieren regelmatig op eventuele oorproblemen. Heeft een van je huisdieren last van oormijt behandel dan alle dieren uit voorzorg.

Is oormijt besmettelijk voor mensen?

Oormijt is maar beperkt besmettelijk voor mensen. Mensen die besmet zijn door oormijt van honden hebben ook maar weinig last van, hooguit een beetje jeuk op het lichaam.

Kun je oormijt zelf behandelen?

Oormijt is goed zelf te behandelen. Hiervoor hoef je niet per se naar een dierenarts. Met een goede oorreiniger zal de oormijt snel verdwijnen.

Oormijt en oorontsteking

Als je oormijt niet tijdig aanpakt dan is de kans groot dat dit uitmondt in een oorontsteking, ofwel een oormijtinfectie.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waardoor je hond stinkt. Stinkt je hond maar is oormijt niet de oorzaak? Lees dan hier wat je kunt doen om hondengeur te verwijderen.